Wij zijn Girls Forward, een jongerenorganisatie met 10+ jaar kennis op het gebied van werken met meiden, met een eigen methodiek. Een van de belangrijke onderwerpen die we behandelen is het thema verliefdheid en bescherming. Dit doen wij tijdens onze Girls Night en Healthy Girls avonden doormiddel van sport, diverse spellen, werkvormen en een bijbehorend werkboek. Tijdens deze avonden creëren we een veilige ruimte waarin jongeren vrijuit kunnen praten, hun vragen kunnen stellen en meer kennis kunnen krijgen over dit onderwerp.

In dit artikel geef ik je een paar tips, gekoppeld aan onze methodiek. Deze tips helpen je om jouw gesprekken met jongeren te verbeteren. En het mooie is: je kunt de tips meteen toepassen. Of je nu een ouder, een leraar of een professional bent; je zult al gauw merken dat je gesprekken met jongeren anders gaat benaderen.


  1. Openheid en het creëren van een veilige ruimte:

Om het gesprek te beginnen is het belangrijk dat je zelf ook open staat. Het helpt om je eigen ervaringen te delen van toen jij nog jong was. Hoe heb jij die periode ervaren? Waar liep jij tegenaan en wat heeft jou geholpen? Op deze manier zullen jongeren zich veiliger voelen om ook hun eigen ervaringen en vragen te delen. Het is van essentieel belang om een sfeer van vertrouwen en respect te creëren waarin jongeren zich vrij voelen om hun vragen en zorgen te uiten. Wees empathisch en een luisterend oor, en vermijd oordelen.

  1. Het gesprek aangaan:

Een belangrijke stap is om het gesprek over anticonceptie natuurlijk en laagdrempelig te laten verlopen. Begin bijvoorbeeld met open vragen zoals “Wat weet je al over anticonceptie?” of “Heb je weleens nagedacht over welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past?” Dit moedigt jongeren aan om hun gedachten en ervaringen te delen. Laat hen vooral zelf beslissen wat ze wel of niet willen delen. + het laat de persoon die de workshop leidt weten wat het kennisniveau van de deelnemers, zo kan ze daar ook op anticiperen door bepaalde info toe te voegen of weg te laten.

  1. Verschillende werkvormen:

Jongeren hebben vaak een beperkte spanningsboog en raken snel afgeleid wanneer kennisoverdracht op school gaat lijken. Daarom is het belangrijk om deze informatie te presenteren via verschillende werkvormen. Het is belangrijk dat de interventie interactieve werkvormen bevat, denk aan: een memory spel maken waarbij jongeren leren over verschillende anticonceptiemethoden, of een voetbalspel waarin jongeren leren onderscheid te maken tussen feiten en misvattingen. Deze werkvormen komen allemaal terug in onze methodiek incl. uitgewerkte spellen.

4. Gebruik Actieve Werkvormen
Het is effectief om actieve werkvormen toe te voegen waarbij jongeren (in groepjes) werken en de stof direct toepassen. Dit zorgt ervoor dat ze de informatie beter onthouden. Denk bijvoorbeeld aan het laten maken van een quiz, het uitvoeren van een rollenspel of het presenteren van een poster over wat ze hebben geleerd. Deze interactieve benadering houdt de jongeren betrokken en maakt het leren leuker en relevanter.

5. Pas een Evaluatiemethode toe
Aan het einde van de sessie is het waardevol om een evaluatiemethode toe te passen. Vraag de deelnemers om feedback te geven over wat ze hebben geleerd, hoe ze het vonden om over anticonceptie te leren en wat ze met deze informatie van plan zijn te doen voor zichzelf en hun omgeving. Dit helpt niet alleen om inzicht te krijgen in wat ze hebben opgepikt, maar ook om de sessies in de toekomst te verbeteren.

Meer weten over onze methodiek? Stuur ons een mail naar info@girlsforward.com

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + zes =