Geloof in je creativiteit

Laatst ging ik samen met vriendinnen kaarsen en vazen beschilderen. Ik heb altijd de overtuiging dat ik hier heel slecht in ben. Wanneer ik dan met allemaal creatieve meiden zit te schilderen, kan ik snel opgeven en mijn eigen werkje lelijk vinden. Het ding is, als je nooit oefent, word je ook nooit beter. Daarnaast is het ook leuk om creatief bezig te zijn en gaat het helemaal niet om de uitkomst. Daarom in deze blog wat tips om je creativiteit te bevorderen. 


Doen

Gewoon doen. Waar je ook mee wilt beginnen; filmen, tekenen, dansen, weven, kleien, pottenbakken of collages maken, probeer het uit. Waarschijnlijk zal het niet gelijk een meesterwerk worden en dat hoeft ook helemaal niet. Het allerbelangrijkste is dat je er plezier uithaalt en je creatieve ei kwijt kan. Wees ook niet bang dat je allemaal dure spullen nodig hebt. De meeste creatieve projecten kan je simpelweg met spulletjes doen die je al in huis hebt, of goedkoop kan halen bij de kringloop. Het filmen van een videoproject bijvoorbeeld. Bijna elke telefoon heeft wel een camera waarmee je prima iets kan filmen. 

Werk samen 

Wanneer je net begint, kan het eng zijn om samen te werken met mensen. Bijvoorbeeld als je een dans choreo wilt maken, maar je bent bang dat je niet goed genoeg bent. Iedereen moet ergens beginnen en de meeste mensen vinden het alleen maar leuk als je met een creatief idee komt. Zoals ik net al noemde, heb ik laatst geschilderd met vriendinnen. Ook dat is een manier om samen te werken. Zo kan je bijkletsen én elkaar inspireren.

Oefenen oefenen oefenen 

Niemand begint als popster of groot kunstenaar. Je kan creativiteit en creatieve skills leren. Als je van tekenen houdt, daag jezelf dan uit en probeer eens een ander soort onderwerp te tekenen dan normaal. Als je graag muziek maakt, oefen dan elke dag een beetje. Als je wilt leren schrijven, wees dan niet bang om het eens aan iemand voor te lezen en hun reactie te horen. Dit gezegd hebbende, kan je ook zingen, tekenen, dansen, sieraden maken of kleien voor de lol, je hoeft er niet “goed in te zijn”

Creativiteit is meer dan “kunst”

Iedereen is creatief op hun eigen manier. Iemand in de verpleging kan creatieve manieren vinden om het werk leuk te maken en bijvoorbeeld ouderen een gezellige middag te geven. Wanneer je een schoolopdracht moet doen, bedenk je een creatieve manier om je wiskunde som op te lossen of een presentatie te geven bij Nederlands. Zoek die momenten van creatieve expressie op als je daar behoefte aan hebt. Wanneer je je best doet, zijn ze er overal.

Kortom, creativiteit is overal en het kan veel plezier brengen om creatief bezig te zijn. Al is het je kamer wat gezelliger maken door wat posters op je muren te hangen of een outfit samen te stellen van kleding die je normaal nooit samen aandoet. Probeer eens iets uit en geniet ervan.


Tips 

https://www.48hourfilm.com/amsterdam filmwedstrijd waarbij je met een team mee kan doen (je kan ook aansluiten bij anderen als je zelf geen ervaring hebt)

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − vier =