Find your spark 

Waar heb jij echt talent voor? Een moeilijke vraag, en als je het mij vraagt hoeft er ook niet 1 antwoord op te zijn. Na de middelbare school heb je alle tijd om te kiezen waar jij graag tijd en energie in wilt steken. Het kan zijn dat je er al een heel duidelijk beeld van hebt, maar het kan ook keuzestress opleveren. In deze blog geef ik wat inspiratie voor het vinden van jouw spark.


Probeer dingen uit 

Om uit te vinden wat je het liefst doet, is het belangrijk om dingen te proberen. Ga een keer mee sporten met een vriendin die iets doet wat jij nog nooit hebt gedaan. Lees een boek die je normaal niet zou lezen. Maak een kunstwerk op een manier waar jij zin in hebt. 

Wees niet bang om te falen 

Je kan niet overal gelijk goed in zijn en sommige dingen zullen mislukken. Dat is helemaal oké en hier kan je van leren. Ik wilde graag naar de toneelschool, maar ik ben nooit door de audities heen gekomen. Ondertussen gebruik in mijn theaterervaring in het geven van presentaties of workshops en doe ik optredens voor de lol. Wanneer iets anders loopt dan je gedacht had, komt er altijd wel iets nieuws op je pad.

Wees niet bang om te groeien

Groeipijn is niet alleen fysiek. Soms groei je uit relaties, vriendschappen, hobbies, interesses en ga zo maar door. Dat kan verdrietig zijn, maar dat hoort er ook bij. Wees niet bang om dingen achter te laten als je er geen energie meer aan wilt geven. 

Durf in jezelf te geloven 

Laat je niet afleiden door mensen die niet in je geloven. Jij kent jezelf het beste en jij weet hoeveel motivatie je hebt om dingen te bereiken.  

Vraag vrienden om advies 

Als je het moeilijk vindt om zelf te bedenken wat jouw speciaal maakt, vraag vrienden of familie om advies. Soms doen we onszelf tekort of zien we simpelweg niet dat bijvoorbeeld goede organisatie skills heel erg opvallen in de vriendengroep. Zeker als je werk zoekt of een CV moet maken, is het handig om feedback te vragen. Zo weet je waar je nog aan kan werken, maar ook wat anderen van jou leren of waarderen.


Kortom, stap uit je comfortzone en wees je eigen cheerleader. Heb vertrouwen in jouw eigen skills en durf ze ook te gebruiken. Geloof in die waarde en laat jezelf horen.

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − 9 =