Sociale media – echt sociaal?

Sociale media, het kan mega leuk zijn, maar ik moet bekennen dat ik het ook heel fijn vind om alle apps af en toe te verwijderen. Je kan heel makkelijk een tik tok sturen naar vrienden of foto’s bekijken van de mensen uit je klas tijdens de zomervakantie. Voor onze ouders was dat allemaal helemaal anders. Zij reden op hun fiets naar hun BFF om aan te bellen en te vragen of ze komen spelen. Eigenlijk ook heel leuk. Deze blog is hopelijk wat inspiratie om ook eens uit te loggen en gewoon te chillen met de mensen om je heen.

De wereld in je handen

Een telefoon, zeker eentje die kan verbinden met het internet, bevat zoveel informatie. Je kan het gevoel hebben dat je de hele tijd bereikbaar moet zijn. Wat voor gevoel geeft het jou als je geen telefoon in je hand of broekzak hebt? Voor steeds meer jongeren zal het onrustig aanvoelen. Terwijl je niets bijzonders mist als je de tijd neemt om ongestoord naar buiten te gaan, te dansen, te winkelen met vriendinnen of een boek te lezen. Het is belangrijk om jezelf die rust te gunnen. De appjes en andere meldingen die constant binnen komen kunnen je concentratie goed verstoren. 

Aanwezig zijn

Wanneer ik met vrienden of familie ben, probeer ik zo min mogelijk mijn telefoon te checken. Waarom zou je sociale media checken in een sociale situatie? Ik vind het zelf ook gezellig om mijn vrienden aan te kijken in plaats van te zien dat ze afgeleid zijn. 

Vastleggen 

Daarnaast is sociale media ook een plek om sociale momenten te delen. Hierbij is het belangrijk dat je weet of jouw vrienden/anderen mensen op beeld, dat ook goed vinden. Wanneer je een foto post met iemand, is het netjes om wel te vragen of die persoon het ook een leuke foto vindt. Daarnaast is het het meest respectvol om mensen die je niet kent, ook niet zomaar op jouw socials te zetten. Als dat allemaal goed zit, is het natuurlijk een hele bijzondere manier om momenten met vrienden te delen.

FOMO (fear of missing out)

Laat je niet gek maken door sociale media. Soms deelt iemand misschien dat ze heerlijk naar de film gaan met een grote vriendengroep, maar post diegene dat vanaf de bank. Mensen delen vaak alleen de beste momenten van hun dag/week/jaar. Als je merkt dat je je veel gaat vergelijken, onzeker wordt of enorm fomo krijgt van het scrollen, leg je telefoon dan gewoon even weg. Realiseer je dat sociale media niet (de hele) waarheid laten zien.

Cyberpesten

Online geven mensen makkelijker commentaar op alles wat je doet. Hoewel het internet je met anderen kan verbinden, zie je ook veel haat. Neem dit niet te serieus en wanneer je er echt last van hebt, meld het dan ergens. Iemand op school, je ouders of een officieel meldpunt kunnen je hierbij helpen.

Kortom, hoewel sociale media heel leuk kunnen zijn, kan het ook stress met zich meebrengen. Kies er zelf voor hoe jij het wilt gebruiken en vergeet niet af en toe gewoon op de fiets te stappen naar vrienden, zonder telefoon, en offline te genieten.

Linkjes 

https://www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/waar-kan-ik-cyberpesten-melden/

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − 18 =