Pauze nemen 

Eens in de zoveel tijd, kom ik erachter dat ik weer te veel hooi op mijn vork genomen heb. Dat ik me vaker moe voel en weinig motivatie heb om de taken te doen die op mijn lijstje staan. Ik zie dit ook bij vrienden veel gebeuren. We werken keihard en proberen overal bij te zijn, maar uiteindelijk raakt die energie op. Dan kan het fijn zijn om een tijdje te nemen om weer op te laden. Daarbij is het helemaal niet ideaal om op deze manier heen en weer te gaan. De druk om altijd productief te zijn en veel te bereiken is groot, maar je hoeft rust en ontspanning nooit te verdienen. Als jij het nodig hebt om minder te doen, omdat je dan meer kan genieten, is dat helemaal goed. Hierbij wat tips voor als je (sociale) batterij op is.

Sociale media

Voor mij is dit nummer 1. Af en toe moet ik gewoon alle sociale media apps verwijderen. Platformen als Instagram en Tiktok staan vol met mensen die allemaal coole dingen doen. Leuk en inspirerend, maar je gaat je al snel vergelijken met hun, dat is menselijk. Alleen laten mensen vaak slechts een deel van hun realiteit zien. Dat beeld wat je van iemand krijgt is daardoor niet helemaal realistisch. Daarbij kan het best uitputtend zijn om het gevoel te hebben dat je altijd bereikbaar moet zijn of altijd iets kan missen. Dat hoeft niet, probeer het eens uit zonder al die apps. Misschien merk je dat het jou ook goed doet.

Beweging

Jajaja, we weten allemaal dat beweging erg belangrijk is. Toch wil ik het in dit rijtje hebben, want de herinnering kan geen kwaad. Bel een vriendin en ga samen wandelen, neem de fiets in plaats van de bus naar school, zoek een leuke yoga video uit en zoek een plekje om deze te volgen of dans op je favoriete muziek. Je zal al snel merken dat je rustiger bent in je hoofd en je energieker voelt.

Grenzen 

Zeker als je de hele dag op school met anderen bent, kan je behoefte hebben aan wat stilte. Wees niet bang om dat aan te geven aan de mensen om je heen. Als ik vroeger enorm vol zat in mijn hoofd en thuis kwam van school, kon ik extra snel onaardig reageren op mijn moeder. Terwijl er helemaal geen probleem was. In plaats van zo kortaf doen, kan je aangeven dat je wilt relaxen en rustig op je kamer wilt zitten. 

Wanneer iemand iets van je nodig heeft, maar jij nog allemaal huiswerk hebt liggen of kapot bent van een sport training, kan je dat altijd aangeven. Ik heb vaak genoeg ja gezegd tegen een hoop dingen terwijl ik de tijd niet had. Dan komt er ongetwijfeld een moment dat het niet lukt om alles vol te houden en dat is het niet waard. Je mag die grenzen stellen voor jezelf, want jij kent jezelf het beste.

Community

Hoewel self care vaak gezien wordt als iets wat je alleen moet doen, is het ook belangrijk om juist anderen op te zoeken. Iemand om mee te praten of simpelweg samen te zijn. 

Kortom, het is belangrijk om met jezelf in te checken. Wat heb je nodig vandaag? Hoe voel je je? Waar heb ik weinig zin in, maar geeft me uiteindelijk een goed gevoel? Bij wie voel ik me het fijnst en kan ik mijn hart luchten?

Linkjes

https://www.youtube.com/@yogawithadriene

https://www.scholieren.com/blog/start-de-week-goed-met-een-reset-routine

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + 19 =