Jouw eigen lens 

Iedereen heeft een eigen set aan kennis, ervaringen, herinneringen en nog meer dingen die invloed hebben op jouw perspectief op de wereld. En die unieke identiteit zorgt er ook voor dat je een bepaalde mening hebt, bepaalde interesses en vragen die je stelt in het leven. Dit bij elkaar noemt Donna Haraway (feministisch filosoof) : situated knowledge ( gesitueerde kennis). Zij vormde dit concept voor feministisch onderzoek, maar je kan er ook veel van leren voor je eigen identiteit. In deze blog leg ik uit hoe.

Wie ben je?

Hoewel identiteit altijd belangrijk is, zal je zo rond je 16e hier extra veel mee bezig zijn. Misschien ga je over een paar jaar uit huis, moet je een opleiding kiezen, ben je bewust bezig met vriendschappen en begin je steeds meer eigen meningen te volgen. Dit kan heel intens zijn, zeker als je voelt dat die meningen verschillen van die van jouw ouders of vrienden. Onze omgeving bepaalt namelijk veel van die meningen. Ben je religieus? Heb je broers of zussen? Hoe zie je eruit? Wat voor opleiding doe je? Wanneer je ouder bent, kan je meer eigen keuzes maken en doen wat je echt leuk of belangrijk vindt. Het kan dan fijn zijn om buiten je eigen bubbel te zoeken, nieuwe mensen te leren kennen en te zoeken naar waar je je het meest thuis voelt. Ik had bijvoorbeeld oudere zussen die op hockey zaten en ging toen ook zelf op hockey. Toen ik ouder werd, merkte ik dat dat toch niet bij mij paste en ben ik theater gaan doen. Hier leerde ik nieuwe mensen kennen en werd ik geïnspireerd om creatiever te zijn.

Niet iedereen is hetzelfde

Jouw eigen gesitueerde kennis, zorgt voor een bepaald perspectief op de wereld. Ik had ooit een les op school over vrijheid voor vrouwen voor een feministisch vak. We hadden een gesprek over hoe er binnen het feminisme verschillende ideeën zijn over hoe een vrijgevochten vrouw eruitziet en wat zij bijvoorbeeld voor kleding kan dragen. Vrouwen die niet religieus zijn, kunnen het soms moeilijk vinden om te begrijpen dat het dragen van een hoofddoek een eigen keus kan zijn waar iemand zich heel vrij in voelt. Er is niet één definitie van vrijheid en hoe je je hierbij zou moeten gedragen. Het hangt af van jouw waardes en omgeving. De ene opvatting is dan ook niet beter of slechter dan de andere.

Respect

Het is belangrijk dat iedereen hun eigen identiteit moet kunnen vormen. Je weet nooit iemands hele verhaal, achtergrond of waar hun keuzes vandaan komen. Het is daarom altijd goed om vragen te stellen, te luisteren naar andermans ervaringen en ook zelf je ervaring te delen. Misschien ze je bijvoorbeeld dat er op school niet goed rekening gehouden wordt met leerlingen die aan de Ramadan doen. Iemand die zelf niet aan de Ramadan doet, zal er ook niet snel over nadenken dat dit iemand ervaring op school kan beïnvloeden. Dit is een goed voorbeeld van de gesitueerde kennis en hoe deze je kan beperken om er voor iedereen te zijn. 

Kortom, jouw lens beïnvloedt hoe je de wereld ervaart en hoe je de wereld ziet. Wees je bewust van de verschillen en help elkaar zodat iedereen zich gezien voelt. Én laat jouw eigen mening en ervaringen horen, ze zijn waardevol! Om elkaar te begrijpen hebben we verschillende ideeën nodig. 

Linkjes

@blairimani op Instagram – Een informatief account waar verschillende gebruiken, rituelen, opvattingen worden uitgelegd om anderen beter te begrijpen.

Geschreven door: Chiara Jongepier

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 1 =