Geschreven door: Chiara Jongepier

Ik zal nooit vergeten dat een sporttrainer ooit tegen mij zei dat ik assertiever moest worden. Nooit van dat woord gehoord? Ik toen ook niet, en ik baalde van het antwoord. Assertiviteit gaat om je wensen en grenzen aangeven, ruimte innemen, je mening delen. Ik wilde daar ook goed in zijn. Hoewel ik er nu al veel beter in ben, is het nog steeds lastig voor mij. Ik wil niet te veel zijn, ben bang dat ik niet het juiste zeg of dat mensen zullen oordelen. Wanneer het wel lukt om mijn stem te laten horen, weet ik ook gelijk hoe belangrijk het is. Jij, jouw mening, jouw energie DOET ERTOE! Ik weet zeker dat iedereen die deze blog leest, stuk voor stuk geweldige en unieke kwaliteiten heeft, deel dat met de wereld.

People pleasing 

Een grote drempel van jezelf laten zien, is people pleasing. Zeker vrouwen hebben hier meer moeite mee omdat ons geleerd wordt lief te zijn en ons aan te passen. Daarom laten we mensen misschien sneller over ons heenlopen of vermijden we een conflict om de ander niet teleur te stellen. Zorgen voor anderen is heel mooi en belangrijk, maar het moet niet ten kosten gaan van jezelf. Jouw wensen en grenzen doen er net zo goed toe, ofwel, je mag jezelf OOK pleasen.

Geloof in jouw eigen waarde

Ik merkte bij mezelf dat ik soms mijn mening of inbreng niet deelde, omdat ik bang was dat het verkeerd of onorigineel was. Dat anderen mensen een debat op school beter begrepen of dat andere zangeressen een solo meer verdienden. Geloof in wat je zelf kan! Schrijf bijvoorbeeld op wat jij echt bijzonder vindt aan jezelf. Dat kan gaan om sociale dingen; vriendelijkheid, eerlijkheid, zorgzaamheid, maar ook om werk/sport/kunst. Noem het maar op. Als je dat moeilijk vindt, kan je het ook nog aan vrienden vragen. Zij zullen andere dingen opmerken en waarschijnlijk ook minder kritisch zijn dan jij. Zoals ik al zei, geloof ik erin dat je sowieso mooie kwaliteiten hebt.

Laat je stem horen

Je mag jouw stem altijd laten horen, ook als je ergens nog onzeker over bent. Wil je graag mee voetballen in de pauze, maar kan je het nog niet goed. Doe alsnog mee, als jij het leuk vindt is dat genoeg. Wanneer je daarnaast weet wat je sterke kanten zijn, laat dat ook horen. Het voelt misschien spannend of onwennig, toch kan het je kansen geven. Als er bijvoorbeeld op school gevraagd wordt of iemand een flyer kan maken en jij bent goed in design, zorg er dan voor dat jij mee mag helpen. Zolang je die ruimte niet inneemt of mensen je talenten niet laat zien, weet niemand behalve jij ervan. Dat zou zonde zijn.

Kortom, je mag er zijn, met al je wensen, grenzen en talenten. Hoewel ik nu veel over skills heb gepraat, is het ook van toepassing in de pauze en je vriendengroep. Sommige mensen praten veel en makkelijk, spreken vreemden aan op een feestje of maken luide grappen in de klas. Ikzelf ben dan vaak stiller en trek me soms helemaal terug als anderen al veel ruimte innemen. Wees ook hier niet bang om mee te doen, ook grappen te maken, een plan voor te stellen of je mening te geven in discussies. Jij mag er zijn, met heel jezelf.

Linkjes

Zelfvertrouwen – https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/zelfvertrouwen/5-tips-voor-meer-zelfvertrouwen

Meer over ruimte innemen – https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Hoe_neem_ik_ruimte_in

Insta inspiratie: @vrouwenmetsaus 

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + 8 =