Toen ik na aan het denken was over mijn voornemens kwam ik in de knoop. Ik wil meer discipline in wat ik eet en hoeveel ik sport, maar ik wil niet op een ongezonde manier diëten en trainen. Ik realiseerde me dat voornemens vaak gebaseerd zijn op dingen die je voor anderen doen of die verwacht worden van ons in de maatschappij. Doelen die je niet echt zelf wilt bereiken, zijn moeilijker om te volbrengen. Motivatie moet in ieder geval voor een deel vanuit jezelf komen. In deze blog heb ik wat tips verzameld om jouw voornemens goed te verwoorden.

Oefening

Maak een lijstje met voornemens en denk er niet te veel over na. Het kan helpen om een timer te zetten en de pen niet van het papier te laten (of je vingers niet van de toetsen als je het online maakt). Schrijf alles op, grote en kleine doelen en dromen. Als je het moeilijk vindt om te schrijven kan je het ook creatief aanpakken. Maak een vision board of verzamel inspiratie op Pinterest, Insta of Tiktok.

Wat wil JIJ?

Neem nu de tijd om het lijstje door te nemen. Misschien heb je bijvoorbeeld opgeschreven: ik wil 2 kilo afvallen. Gewicht is gewoon een getal, echt waar. Als je fitter wilt worden, stel je doen dan anders. Ik wil 5km kunnen hardlopen, ik wil 10 push ups kunnen doen, ik wil meer uithoudingsvermogen. Wil je hogere cijfers halen om je ouders blij te maken, of wil je graag effectiever studeren en de stof snappen? Wil je meer volgers online of wil je nieuwe vrienden leren kennen?

Maak het haalbaar

Als je doelen voor jezelf stelt, zorg dan wel dat het realistisch is. Ik wilde vorig jaar 12 lange wandelingen maken, maar ik had hier veel te weinig tijd voor en uiteindelijk was ik teleurgesteld. Het mag natuurlijk wel een uitdaging zijn, maar wees vooral eerlijk naar jezelf. Los daarvan is het ook goed om te dromen en uit te spreken wat je echt graag wilt. Als jij stage wilt lopen in een luxe hotel, deel dat met mensen! Wie weet is er wel iemand die iemand kent en lukt het zowaar om je droom te verwerkelijken.

Het allerbelangrijkste om te onthouden is: niemand is perfect. Voornemens kunnen leuk zijn, maar laat je niet vertellen dat je nu niet goed genoeg bent. Er is altijd ruimte om te groeien alleen heb je daar niet altijd de energie voor. Misschien is jouw “voornemen” gewoon gelukkig zijn en genieten van het nieuwe jaar <3.

Linkjes

Vision board – https://www.happinez.nl/groei/vision-board-ontdekken-wat-je-echt-wilt/

Leuk sporten – https://www.nsmbl.nl/meer-bewegen-op-leuke-manier/

Gewoontes aanleren – https://www.uva.nl/shared-content/faculteiten/nl/faculteit-der-maatschappij-en-gedragswetenschappen/nieuws/2020/01/6-tips-om-goede-gewoontes-aan-te-leren.html?cb

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − twee =