Concentratie… Ik denk dat het nog moeilijker is geworden met alle social media notificaties, klimaatstress, liefdes drama en ga zo maar door. Het leven kan overweldigend zijn, soms wil je dan het liefst een paar uur door Tiktok scrollen, netflixen of de Instagram post uit 2014 van een van je vrienden terugzoeken. Kan leuk zijn, maar het kan ook een manier zijn om jezelf bezig te houden. Echt niks doen, verveling, mijmeren, is heel belangrijk. Zo kom je op nieuwe ideeën en ga je niet voorbij aan je gevoel. Om meer mindfull te leven, hoef je niet om 6.00 als een monnik te mediteren op een yogamat. In deze blog geef ik je tips om tot rust te komen en meer in het moment te zijn.

Weg met de telefoon

Sorry, maar dit is tip nummer 1. Al is het maar voor even. Op stil/uit/niet storen en luisteren naar de geluiden om je heen. Lees en boek, brei een trui, ruim je kamer op. We zijn zo gewend om constant prikkels te krijgen van technologie, dat zorgt ook voor gelukstofjes in je brein. Het is dus niet gek dat je zo makkelijk naar je telefoon of computer grijpt, ik doe het zelf ook. Alleen is er zoveel moois offline. Zeker als je met vrienden bent, is het goed om aandacht te hebben voor elkaar. Ik zie het vaak dat mensen samen zijn, alleen wel naar het scherm kijken in plaats van de groep. Je kan er een challenge van maken. Alle telefoons op tafel leggen en een soort straf bedenken voor degene die als eerste hun telefoon pakt. Ik merk zelf dat ik me meer verbonden voel met mijn vrienden als ik alle aandacht aan hun geef. 

Meer dan mediteren 

Misschien is het eerste waar je aan denkt als je mindfullness hoort; meditatie. Meditatie kan helpen, ik zal er zo tips over geven, maar het is niet het enige. Eigenlijk kan alles mindfullness zijn, het is vooral van belang dat je iets met aandacht doet. Bijvoorbeeld ontbijten, doe dit in rust. Leg ook hier je telefoon/muziek/serie/boek even weg en geeft alle aandacht aan eten. Wees je bewust van hoe je kauwt, hoe het smaakt, hoe het voelt. Dit kan je toepassen op allerlei activiteiten. Wandelen, zwemmen, uitgaan, haken, fietsen, enz.. 

Meditatie tips 

Als je toch graag meditatie wilt oefenen, is het fijn om simpel te beginnen. Mediteren kan je helpen om iets rustiger te worden in je hoofd en beter te reageren op stressvolle situaties. Ik doe zelf vaak begeleide meditaties, dit betekent dat iemand een verhaaltje vertelt die je kan volgen. Dit kan je makkelijk vinden op Youtube of apps als Calm en Headspace. Begin vooral met een korte meditatie, al is het maar 3 minuten. Het kan helpen om even tot jezelf te komen. Doe je het liever zonder begeleiding? Dan kan je starten met een bodyscan.  Ga gemakkelijk zitten of liggen, sluit je ogen en ga je hele lichaam af. Voel je tenen, voeten, benen en de rest van je lijf. Let bijvoorbeeld op pijntjes, warme, spanning, tintelingen of misschien voelt het gewoon neutraal. Dit is een hele concrete meditatie waarmee je bijvoorbeeld s’ochtends of s’avonds even kan inchecken met je lichaam en hoe deze voelt in het moment.

Kortom, mindfullness hoeft niks ingewikkelds te zijn. Toch is het heel goed voor je en daarom zou ik het je zeker aanraden. 

Linkjes/tips

Apps: Calm, Headspace

Youtube: Hitomi Mochizuki

https://www.youtube.com/watch?v=Uy7L1nVqFwI – Nederlandse body scan meditatie

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − drie =