Hoe overleef ik het sociale leven?

Ik las vroeger de “hoe overleef ik…” boeken, ik denk dat die ondertussen minder populair zijn. Deze boeken beschreven het leven van een jong meisje en hoe zij omging met allerlei dingen die ze tegenkwam als tiener. Als ik eraan terugdenk snap ik wel dat zoveel jonge mensen benieuwd zijn naar hoe ze het allemaal maar moeten snappen. Zoenen, feestjes, vrienden, familievakanties, school, werk en ga zo maar door. In deze blog deel ik wat tips van dingen die ik heb geleerd op het gebied van sociale skills.

Negeer de mean girls

Mensen die pesten zijn zelf onzeker, iedereen zegt het omdat het ook echt zo is. Rond je tienerjaren gebeurt er verschrikkelijk veel. Je lijf verandert, je leert meer voor jezelf zorgen en je leert je echte vrienden kennen. Je zal merken dat sommige mensen zich anders gaan gedragen om erbij te horen. Zo gebeurt het helaas dus ook vaak dat mensen dan onaardig worden of zelfs pesten. Zeker met de groei van sociale media kan je daar zowel online als offline last van hebben. Ook bijvoorbeeld niet uitgenodigd worden op feestjes of op andere manieren buitengesloten worden, is deel van die negativiteit. En dat kan pijn doen, wees je ervan bewust dat dit niet gek is. Praat hierover met vrienden of familie want het kan eenzaam zijn om dat verdriet alleen te dragen. De grootste les die ik je kan meegeven is dat als mensen gemeen doen en/of je buitensluiten, je ook niet bij hen wilt horen. Ik kan me herinneren dat ik soms alsnog mijn best deed voor dat soort mensen en dat is tijdverspilling. Uiteindelijk vind je mensen die je steunen, waarmee je kan lachen en dat is zoveel beter.

Blijf jezelf 

Dit kan ik eeuwig blijven herhalen. Wanneer je je identiteit nog aan het vormen bent, zal je inspiratie opdoen van anderen. Dat is normaal en helemaal oké. Alleen doe dat op een manier waar jij je fijn bij voelt. Het voelt misschien alsof je bij de rest moet horen om cool te zijn, maar zoek ook uit juist wat jou speciaal maakt. Dit kan gaan over kleding en makeup, en in bredere zin over interesses en gedrag. Als iedereen gaat smoken in een parkje of alcohol drinkt op een feestje, betekent dat niet dat jij dat ook wilt proberen. Probeer alleen dingen uit die je zelf wilt proberen en negeer die groepsdruk.

De liefde 

Ahhh de liefde, dat zorgt wel voor zweethandjes. De eerste paar dates die ik had, waren enorm awkward. Ik wist wel goed hoe ik online kon flirten, maar als ik eenmaal in real life moest kletsen, durfde ik niet. Ik weet dat ik het zelf altijd veel spannender vind als ik al met iemand heb geappt en dan pas iemand zie. Het voelt namelijk zo anders dat je niet goed kan inschatten of het nou echt klikt met iemand. Ik raad daarom aan om zo snel mogelijk gewoon samen te gaan wandelen. Dan kan je praten, maar heb je ook iets te doen.  Als je bijvoorbeeld naar de film gaat, krijg je niet de kans om te praten en bij een koffie date valt het meer op als het stilvalt.

Linkjes

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + vier =