Dankbaarheid – Blog by Chiara

Juist op het moment dat vanalles misgaat, je onzeker bent, plannen mislukken en ga zo maar door, juist dán is het belangrijk om na te denken waar je dankbaar voor bent. Ik kan heel onzeker zijn over mijn lijf in de zomermaanden, en dan focus ik op alles wat het kan. Ik ben dankbaar dat ik kan dansen, sporten, genieten van lekker eten, plezier kan halen uit de sensaties in mijn lijf. Wanneer er mensen gemeen doen tegen mij, denk ik aan alle lieve vrienden die voor mij klaarstaan, van wie ik houd. In deze blog deel ik wat tips over hoe je die dankbaarheid positief kan inzetten in jouw dag.

Schrijven

Een hele bekende manier om je dankbaarheid extra te voelen, is een dagboek. Niet per se het schrijven van lange pagina’s, maar bijvoorbeeld elke week of dag 3 dingen bedenken waar je dankbaar voor was. Zo zie je het voor je en dwing je jezelf om ook de mindere dagen positief in te zien. Bijvoorbeeld als je een presentatie hebt gegeven die slecht ging, je voelt je rot, maar aan het einde van de dag ben je wel trots dat je voor de klas hebt gestaan. 

Delen

Het is makkelijk om te denken dat anderen wel weten dat je van ze houdt, maar het hardop zeggen is altijd een opsteker. Ik realiseer mij nu ik een paar jaar op mezelf woon, dat ik veel te weinig tegen mijn ouders mijn dankbaarheid uitsprak. 18 jaar heb ik bij hen thuis gewoond en nu weet ik dat dat een enorme luxe is. Je kan het simpelweg vertellen, een brief schrijven, een extra dikke knuffel geven, of bijvoorbeeld wat terugdoen door te koken, de was te doen of wat andere taakjes in het huishouden te doen. Vriendschappen lijken ook wel is vanzelfsprekend, bedank jouw vriendin voor de tijd die ze neemt om naar je te luisteren. Spreek uit dat je het waardeert als iemand advies geeft of meegaat naar de dokter om je steun te geven. Het is geweldig om te horen en ik word er zelf ook altijd blij van om op die manier te realiseren wat mensen voor mij betekenen.

.

Sta stil

Het is leuk om te groeien, na te denken over de toekomst, wat hierna komt, wat je nog graag wilt bereiken. Tegelijkertijd kan je dan vergeten wat voor moois er al is. Ik mis het bijvoorbeeld heel erg om elke dag mijn vriendinnen te zien op school. Zelfs de natuurkunde lessen, omdat ik dan met die éne vriendin kon kletsen als je leraar even bezig was met iets anders. Vergeet dus niet om plezier te halen uit het moment, even die telefoons wegleggen en met elkaar zijn.

Kortom, door bewust bezig te zijn met wat je doet en wie je in je leven hebt, kan je actief dankbaar zijn. Ik heb zelf gemerkt dat ik een stuk lekkerder in mijn vel zit als ik dit doe. Zeker door alle “perfecte” levens die je ziet op sociale media, kan je constant nadenken over wat er nog mist. Terwijl je eigenlijk al gelukkig kan zijn zonder alle extra kleding, vrienden, tripjes naar het buitenland en onbereikbare lichaams idealen. Ik ga deze zomer veel in de zon zitten, diep inademen en genieten van alle lieve mensen in mijn leven <3.


Linkjes

Podcast Vrouwen met Saus (@vrouwenmetsaus op insta)

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 3 =