DE GLAZEN BOL // TOEKOMSTPLANNEN 

Oh oh oh, toekomstplannen. Ik vind nadenken over wat komen gaat leuk totdat er concrete ideeën op tafel moeten komen. Toen ik mijn studiekeuze moest maken had ik veel spanning met mijn ouders, ik werd er koppig van dat zij zo erg mee aan het denken waren. Achteraf gezien, hebben ze mij toch goed geholpen. Zo vaak ben ik al van richting veranderd, kies ik een pad om vervolgens toch weer een andere weg in te slaan. In deze blog zal ik je wat tips geven die mij hebben geholpen om stappen te zetten in de goede richting.

Vision board

Dit blijft mijn nummer 1 tip. Het kan vervelend zijn om na te moeten denken over wat voor opleiding je gaat doen, welk werk het beste bij jou zou passen of wat je überhaupt wilt doen met je tijd. Voor mij werkt het goed om dingen visueel te maken. Ik scheur mooie plaatjes uit tijdschriften en plak alles op een groot bord. Zo zie ik alle grote en kleine doelen die ik heb heel duidelijk voor me én het wordt een leuke collage om op te hangen. Sommige plaatjes staan symbool voor iets wat ik wil, bijvoorbeeld een mooi schilderij dat me doet denken aan dat ik in mijn werk anderen wil helpen. Het kan ook heel concreet zijn, als je bijvoorbeeld politieagent wilt worden, kan je een foto van een politieagent opplakken. Wees creatief. Het is een manier op een leuke en makkelijke manier na te denken over wat je nou eigenlijk wilt en hoe dat eruitziet.

Durf te dromen 

Ik denk dat het heel belangrijk is om altijd te durven dromen. Natuurlijk is er altijd verschil in hoe makkelijk mensen dingen kunnen bereiken. Toch is er vaak wel een manier op in ieder geval een deel van je dromen waar te maken. Volgens filmmaker Casey Neistat zijn er twee verschillende dromen: kleine dromen en GROTE dromen. Kleine dromen kan je makkelijk bereiken, grote dromen voelen onrealistisch. Durf deze allemaal uit te spreken en op te schrijven, contact mensen die je verder zouden kunnen helpen. Ik heb toevallig gister nog een email gestuurd aan een seksuologe die werkt binnen de specialisatie die ik zelf ook graag zou willen doen. Het zal je verbazen hoe graag mensen over hun werk willen praten jouw advies willen geven. Misschien is er een bedrijf bij jou in de buurt waar je heel graag zou willen werken. Toon interesse! Vertel je motivatie en misschien is er wel plek voor een stage of kunnen ze jou op een andere manier verder helpen. Zo komen we ook bij het volgende punt

Vraag om hulp 

Zoals ik al zei, vond ik het moeilijk om hulp aan te nemen van mijn ouders. Ik wilde mijn plannen en keuzes graag zelf maken. Toch raad ik je aan om naar anderen te luisteren, vrienden, ouders, ouderen, mensen die je inspireren. Zeker mensen die al wat verder in hun carrière zijn, kunnen delen wat ervoor zorgt dat je je doelen bereikt. Zij zijn al tegen obstakels aangelopen. Los daarvan is het ook fijn om met vrienden te kletsen over wat je wilt gaan doen. Iedereen heeft weer een andere kijk en heeft weer nieuwe connecties. 

Leer om te vallen

Vallen en opstaan, het allereerste wat je leert bij schaatsen. Het is zo belangrijk om toe te kunnen geven dat iets niet werkt. Soms begin je met een bepaalde opleiding of baan en blijkt het helemaal niks voor jou te zijn. Dat is oké. Je kan het verkeerd inschatten en daarbij verander je ook constant als persoon. Toen ik begon met de middelbare school had ik zulke andere ideeën over waar ik nu zou zijn. Nu sta ik meer open voor opties die ik niet al bedacht had. Accepteer dat dingen verkeerd of anders gaan, enjoy the ride.


Linkjes

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − 5 =