Prioriteiten – Blog by Chiara

Als ik wakker word, pak ik vaak gelijk mijn telefoon. Meestal neem ik mij voor dit niet te doen, of desnoods heel kort. Vervolgens zit ik soms de hele ochtend naar mijn Instagram te scrollen en zie ik allerlei suffe tiktoks voorbijkomen. Het allerliefste ga ik meer naar buiten, schrijf ik dingen op in een dagboek en beweeg ik elke dag. Ik moet dus prioriteiten stellen, voorrang geven aan dingen die mij vooruitbrengen in plaats van met mijn billen op de bank te zitten. In deze blog neem ik je mee in mijn proces om je zowat tips te geven. 

Doelen

Doelen stellen en daarmee prioriteiten bepalen is belangrijk, maar ik merk ook dat ik niet te streng moet zijn voor mezelf. Als ik mezelf gebied om 6.00 op te staan, yoga te doen, mijn telefoon niet aan te raken etc., dan voel ik weerstand. Ik ga er dan zo tegenop zien dat ik juist langer in bed blijf, nog even een serie aanzet en geen spier beweeg. Het is daarom belangrijk om haalbare doelen te stellen die je wilt halen voor jezelf. Vraag jezelf af waarom je bepaalde dingen wilt bereiken. Ik weet bijvoorbeeld dat ik graag elke dag zo willen stretchen en trainen omdat ik beter wil dansen. Ik vind dat erg belangrijk en ik maak het een prioriteit, dus ik skip het scrollen op Instagram. Wanneer het dan moeilijk is om de “taakjes” te doen die jou helpen je doel te bereiken, kan je jezelf motiveren.

Persoonlijke groei

Ik merk na al het lockdown-gedoe, dat ik erg comfortabel ben met alleen zijn. Opzich is dat prima, maar ik vind vriendschap óók heel belangrijk. Ik verdeel mijn energie bewust, en kies ervoor om goede vrienden prioriteit te geven. Een feestje met nieuwe mensen is leuk, alleen heb ik liever een goed gesprek met iemand die ik mis. Zo kan je op verschillende momenten prioriteit geven aan mensen of dingen die jij belangrijk vindt als persoon. Misschien is dat tijd besteden aan familie, mediteren, diepgaande gesprekken voeren of lezen. Het belangrijkste is dat je trouw bent aan jouw eigen waardes. Je bent het waard om die extra tijd en aandacht te geven.

.

Skills

Rome is niet in een dag gebouwd. Ik vind dat een leuk spreekwoord en tegelijkertijd luister ik er nooit naar. Uiteindelijk ben ik altijd teleurgesteld als ik niet in één keer mega goed ben ik een nieuwe skill. Dansen, zingen, wiskunde, plannen, leiding geven, breien, al die dingen kosten tijd om te leren. Geef jezelf de kans om dingen uit te proberen en écht prioriteit te geven aan het leerproces. Wanneer je iets focus geeft, kan het groeien. Als jij graag later evenementen wilt organiseren, moet je prioriteit geven aan werk/boeken/lessen die jou verder helpen in dat doel. Vraag ook anderen om hulp, vertel ze waar je mee bezig bent. Als je al werkt op een plek waarbij je verschillende taken uitvoert, kan je ook vragen om verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat je dingen kan oefenen waarin jij wilt groeien. Als je nog op school zit, kan je ook aan docenten laten weten wat jij graag beter zou willen kunnen. Misschien hebben zij nog tips om me meer te verdiepen of ervaring op te doen.

Kortom, bedenk dat jij het allerbelangrijkst vindt (in privé, school, werk). Geef jezelf de ruimte om de meeste energie daaraan te geven. Dit helpt vaak met plezier in wat je doet en de productiviteit. Ik heb nu een schermtijdlimiet op mijn telefoon en ik leg mijn yogamat naast mijn bed. Zo geef ik mijzelf een extra zetje om meer te bewegen en minder tijd te verliezen aan rusteloos scrollen.

Succes en vergeet niet om lief te zijn voor jezelf.


Linkjes

schrijf je prioriteiten op zodat je het serieus neemt!

https://www.hema.nl/vrije-tijd-kantoor/school-kantoor/agendas/planners

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 2 =