POWER

De afgelopen weken realiseerde ik mij iets, ik geloof opeens in mijn eigen kracht. Soms is het moeilijk om te beseffen wat je allemaal weet en kan. We vergelijken ons met anderen, wachten op dát ene moment of durven simpelweg de stap niet te nemen. Hoewel groei goed is, ben je sowieso genoeg zoals je bent. Je hebt waarde, je voegt iets toe, mensen kunnen van jou leren. Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is om hierin te geloven. In deze blog geef ik je een paar tips om meer in je eigen kracht te staan.

Doe het voor jezelf

Als ik krachtig wil overkomen, ga ik mijzelf soms anders voordoen. Dan gedraag ik me zoals ik denk dat anderen bij cool of stoer vinden. Uiteindelijk helpt dat niet met je zelfverzekerdheid en leren mensen niet de echte jij kennen. Als je écht in je eigen kracht wilt staan, moet je eerlijk blijven naar jezelf. Het is dan ook belangrijk dat je jouw waarde ziet. Vooral meiden leren vaak dat ze niet arrogant moeten zijn of dat ze opscheppen als ze vertellen waar ze goed in zijn. Ik denk dat het juist knap is als je weet wat jouw sterke kanten zijn.

Beantwoord deze vragen voor jezelf en wees niet te bescheiden
– Wat maakt jou bijzonder?
– Wat doe je het allerliefst
– Hoe kan je anderen helpen?
– Waar ben je trots op?

Zet grenzen

Het kan lijken alsof grenzen beperken, maar het tegenovergestelde is waar. Grenzen zorgen ervoor dat je alles kan geven wat je hebt. Er is een Engels gezegde “you can’t pour from an empty cup” dat betekent letterlijk: je kan niet gieten uit een leeg glas. Wanneer jij geen energie hebt, kan je ook niks geven.

Neem bijvoorbeeld vriendschap. Misschien ben jij heel goed in luisteren en komen vriendinnen graag naar jou als ze een probleem hebben. Je helpt graag, je vindt het fijn om mee te denken en zo liefde te geven aan de mensen om je heen. Vriendin Amra appt jou of je kan bellen omdat haar vriendje het net heeft uitgemaakt en ze is er kapot van. Jij hebt net je huiswerk af, hebt net ruzie gehad met je ouders en wilt heel graag even tiktoks kijken in bed. Eigenlijk heb je geen zin om met die vriendin te praten. Je kan dan een grens trekken en zeggen: Lieve Amra, wat vervelend voor je. Ik wil graag met je bellen, maar liever morgen. Ik ben heel moe en ik kan nu niet iets voor je betekenen.
Dat maakt jou geen slechte vrienden, dat maakt jou geen slecht luisterend oor, het maakt je juist krachtig. Je hebt een grens bereikt en beseft dat je zowel geen zin hebt als geen hulp kan bieden nu.

.

Kom op voor jezelf

Als iemand jou niet serieus neemt of je zelfs beledigd, dan mag je voor jezelf opkomen. Als jij weet wat jouw waarde is, dan kan je ervoor zorgen dat andere mensen dat respecteren. Wordt je niet gekozen tijdens de gymles? Laat iedereen maar zien dat je sportief bent.
Zegt iemand dat je dom bent? Realiseer dat pestkoppen onzeker zijn en je wél slim bent.
Heb je meegewerkt aan een opdracht en strijkt iemand anders met de eer? Vertel wat jij hebt gedaan en wees er trots op.

Kortom, wanneer je weet waar je goed in bent, sta je sterker in je schoenen. Als iemand jou dan niet in je waarde laat of zelfs onaardig is, kan jij voor jezelf opkomen. Daarbij komen er ook mooie dingen op je pad als je durft actie te ondernemen. Bijvoorbeeld: als je de skills nog niet hebt om in een bakkerij te werken, maar je wilt wel heel graag op zondag wat bijverdienen. Stap gewoon op een bakkerij af en vertel wie je bent en dat je graag daar zou willen werken. Laat zien hoe gemotiveerd je bent en vraag misschien je ouders of een docent om een brief te schrijven waarin ze jouw leergierigheid benadrukken. 

Nooit geschoten is altijd mis. Zolang jij in jezelf gelooft, kan je geweldige dingen bereiken.


Linkjes

Een inspirerende actrice die keihard werkt om het te maken in de filmwereld (@veerlepeters op insta en tiktok)

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 + 18 =