BODY 

Het lichaam, jouw lichaam, we hebben er zoveel mee te maken en toch is het voor veel mensen een moeilijk onderwerp. We vinden dat er van alles beter kan, we schamen ons of we verbergen ons lijf. Op zich is dat niet gek als je kijkt naar wat de maatschappij ons allemaal aanleert over ons lijf. Gebruik bloemendeodorant, want je zweet stinkt; was je vulva met rozenzeep; want vulva’s zijn vies; sport 5 keer in de week, want een rolletje is niet oké. VERGEET DAT ALLEMAAL, vaak is er bijna niks extra’s nodig om ons lijf goed te laten werken. Wees lief voor je lijf en lees vooral deze blog als je meer van je lijf wilt houden. 

Begrijp jouw lijf

Toen ik in de pubertijd zat, was ik altijd bang dat er van alles mis was met mijn lijf. Ik wist niet goed hoe mijn vulva eruit zou moeten zien, ik wist niet dat ik mijn baarmoedermond kon voelen als ik met mijn vingen mijn vagina inging, ik wist niet hoe het zou voelen als mijn borsten begonnen te groeien. Kortom, kennis over je lijf, kan veel ongemak wegnemen. Luister goed naar de biologieles, kijk eens rond op website die uitleg geven over het lichaam en de pubertijd. Stel vragen! Het kan misschien spannend zijn, maar er is altijd wel iemand die jou kan helpen met een vraag over jouw lijf. Tegelijkertijd is ieder lijf uniek en is het ook belangrijk om uit te vinden hoe je zelf in elkaar zit.

Ken jouw lijf

Pak een spiegel en neem de tijd om echt naar jezelf te kijken. Probeer niet te oordelen, maar gewoon te zien wie jij bent. Kijk naar je lichaam, hoe het beweegt, zie jouw unieke sproetjes, deukjes, littekens, rondingen, vulva, okselhaar, puistjes en zie hoe dat deel is van jou. Je hoeft er verder niks aan te veranderen want je bent goed zoals je bent. In plaats van te focussen op allerlei details, waardeer je lichaam voor wat het doet.

Beleef jouw lijf

Neem regelmatig de tijd om te genieten van wat jouw lijf kan. Ga naar buiten, doe een sport waar jij je fijn bij voelt, eet je lievelingseten en focus op alle smaken en sensaties die het met zich meebrengt, dans, streel jezelf, wees nieuwsgierig!

Luister naar jouw lijf

Als ik iets geleerd heb ik de afgelopen paar jaar, dan is het wel dat je lichaam heel duidelijk communiceert. Luister naar vermoeidheid, krampen en pijntjes, want het kan betekenen dat er iets niet werkt voor jou. Bijvoorbeeld als je extreem veel last hebt van menstruatie, dan kan er een onderliggend probleem zijn met jouw cyclus. Een simpeler probleem, als ik me naar voel nadat ik met een bepaalde vriendengroep ben geweest, dan zijn dat geen mensen waar ik energie van krijg. Luister naar die feedback die jouw lichaam geeft en maak ook keuzes waar je je letterlijk goed bij voelt.

Dit is het lijf waar je het mee doet, respecteer het. Heb het lief, je bent het waard.


Linkjes

Info over het lichaam, seks, identiteit. (https://sense.info/nl)

Vulva’s komen er in allemaal verschillende vormen. (https://www.hildeatalanta.com/thevulvagallery/)

Voor vragen over de pubertijd (https://pubergids.nl/)

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − drie =