Door de jaren heen, ben ik steeds beter gaan begrijpen wat ik echt belangrijk vind in mijn leven. Nu ik bijna klaar ben met mijn opleiding, moet ik weer keuzes maken voor de toekomst en dat blijft moeilijk. Vanaf je tienerjaren kom je vaker voor keuzes te staan, soms klein, soms groot. Het is dan goed om te weten wat jouw eigen mening is, en wat er bij jou past. In deze blog deel ik mijn eigen ervaringen met persoonlijke groei en geef ik je tips om achter jouw eigen identiteit te komen.

Wees eerlijk

De grootste les die ik heb geleerd, en iets wat ik nog steeds moeilijk vind, is eerlijk zijn naar mezelf. Er zijn momenten dat je je onbewust kan laten meeslepen door de mening van anderen of dat je jezelf aanpast zodat je “erbij” past. Dit is begrijpelijk, menselijk, maar kan er ook voor zorgen dat je niet jezelf bent. In mijn ervaring word ik daar zelfs ongelukkig van. Als ik bijvoorbeeld een opleiding doe die ik niet leuk vind, of met mensen omga die ik eigenlijk niet echt gezellig vind, dat kost dat allemaal extra veel moeite. Zeker nu ik zelf weer keuzes moet maken over mijn toekomst, blijf ik mezelf de vraag stellen voor wie ik het doe. Uiteindelijk haal je de meeste energie uit de mensen en de dingen waar je echt blij van wordt.

Stel jezelf vragen 

Een handige manier om erachter te komen wie je bent, is om regelmatig even na te denken. Ik vind het zelf fijn om bijvoorbeeld op te schrijven welke waardes ik belangrijk vind, of aan wat voor activiteiten ik graag mijn tijd besteed. Zo vinden veel mensen van mijn leeftijd het leuk om veel uit te gaan, alcohol te drinken en naar festivals te gaan, maar ik vind het zelf veel gezelliger om één op één vrienden te zien. Echt tijd nemen voor elkaar en het niet te oppervlakkig houden. 

Van proberen kan je leren 

Als je niks probeert, ga je er ook niet achter komen wat je leuk vindt. Mocht je het spannend vinden om alleen naar een nieuwe sportles te gaan, neem dan een vriendin. Uiteindelijk is het altijd waardevol om nieuwe dingen uit te proberen, ook als het niet leuk blijkt te zijn. Zo kom je achter verborgen talenten of interesses en leer je misschien ook nog een nieuw beroep kennen waar je niks vanaf wist.

Maak een overzicht

Een paar jaar geleden werd ik erg onzeker over de hoeveelheid verschillende hobby’s die ik gestart, en weer gestopt was. Ik was bang dat ik overal in faalde en er daarom nooit echt in door ging. Toen schreef ik alles op, alle interesses, hobby’s, werkervaringen en dromen. Ik kwam erachter dat ik misschien veel uitprobeer, maar het heeft wel allemaal te maken met dezelfde thema’s. Daarbij maak ik ook graag een visueel overzicht, bijvoorbeeld een collage of een board op Pinterest. Zo kan ik mijn dromen echt voor mij zien en heb ik ook meer motivatie om die dromen na te jagen.

Self love is uniek

Wanneer je goed begrijpt hoe je zelf in elkaar zit, weet je beter hoe je jezelf liefde kan geven. Als ik erg gestrest ben, weet ik dat ik meer energie krijg van wat tijd alleen, dan met anderen mensen. Ik weet dat ik dan niet te zwaar moet sporten, maar wel moet bewegen. Laat je niet overweldigen door de self love producten die online en in winkels te vinden zijn. Het kan leuk zijn, maar kost ook veel geld. Daarbij is iedereen uniek en mag je op jouw eigen manier opladen. 

Kortom, jezelf zijn en jezelf ontdekken is waardevol. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat ik het gelukkigst ben als ik op een eerlijke manier naar mijzelf luister. Uiteindelijk, als ik genoeg energie in mijzelf heb gestopt, kan ik zo ook de beste zelf zijn voor de mensen om mij heen die ik liefheb. Wie je ook bent, je bent bijzonder en uniek. Niemand loopt hetzelfde pad als jij, dat kan spannend zijn, maar zorgt er vooral voor dat we een hele mooie wereld hebben.

Linkjes

https://www.vriendin.nl/thuis/yes-een-nieuwe-hobby-quiz/ – hobby inspo

https://vertellis.nl/blogs/nieuws/vragen-over-jezelf – dagboekvragen

@avocadogeneratie op insta – zelfontdekking en inspiratie

https://www.happinez.nl/groei/vision-board-ontdekken-wat-je-echt-wilt/ – tips voor een “vision board”, oftewel een inspiratie en dromen collage

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × vijf =