Ik zal er niet omheen draaien, ik ben verslaafd aan Insta. Ik check het als ik wakker word, ik check het voordat ik naar bed ga, en door de dag heen ben ik ook vaak aan het scrollen. Hoewel ik sommige dingen grappig en inspirerend vind, is er ook een heleboel onzin op sociale media. Daarbij vind ik het veel leuker om vrienden in het echt te zien, samen te kletsen op de bank, te dansen of te wandelen. Daarom heb ik besloten om in de maand december, mijn Insta te verwijderen…

De afgelopen jaren zitten we allemaal meer online. Op een smartphone, computer, tablet, horloge, zelfs op koelkasten kan je gebruik maken van sociale media of andere apps. Echt sociaal zijn die apps niet als je het mij vraagt. Ik kan mij herinneren dat ik op de middelbare school ook juist meer pestgedrag en ruzie ervaarde online dan offline. En dat was nog wel voordat apps als tik tok en Instagram veel gebruikt werden!

Ondertussen zitten we weer in een lockdown, wordt het koud, vroeg donker en zit het jaar er bijna op. Vandaar dat ik juist december kies om meer offline te gaan en echte intimiteit op te zoeken. Misschien dat dit voor jou ook fijn is. Bijvoorbeeld als je, net als ik, in deze periode van het jaar somberder wordt en meer gaat nadenken. Dan kan het helpen om juist die wandelingen op te zoeken met vrienden, een filmavond te organiseren of gewoon met warme chocolademelk op de bank te kruipen.

Hoewel je waarschijnlijk een groot deel van je vrienden online spreekt, of zelfs alleen maar van het internet kent, is die communicatie anders. Je hebt sneller misverstanden en door de afstand kunnen mensen een stuk gemener zijn. Als je last hebt van pestgedrag online (of offline) is het sowieso verstandig om dit te vertellen aan je familie, vrienden of docenten. Dat soort dingen doen pijn en daar mag je hulp voor zoeken.
Vrienden zien, knuffelen en horen in het echt, is daarbij goed voor jou en de vriendschap.

Tips om meer offline te zijn

  • Wacht in ieder geval een uur met het openen van je laptop/telefoon nadat je wakker wordt.
  • Maak een wandeling in plaats van een Tiktok video of lees een boek tijdens het ontbijt.
  • Slaap hygiëne, laat al je apparaten uit je kamer als je gaat slapen, zo kan je niet eindeloos scrollen in bed.
  • Maak tijd vrij voor vrienden, memes doorsturen is leuk, maar samen dingen ondernemen en lachen is nog leuker.
  • Wees in het moment, leg je telefoon even weg in de pauze of tijdens een snacksessie bij de Mac. Al die apps zijn er als je thuis bent, maar die vrienden niet.

Kortom, bedenk voor jezelf hoeveel tijd je in het echte leven bent, en hoe vaak je ergens online ronddwaalt. In deze donkere dagen is het belangrijk om de gezelligheid op te zoeken en elkaar warm te houden. Ik ga mijn Instagram gedag zeggen en heel veel chocolademelk drinken tijdens een lange boswandeling.

Linkjes


https://www.komoot.nl/guide/892265/wandelen-rond-amsterdam
–> voor een fijne stadswandeling
Inspiratie voor winteruitjes –> https://www.cosmopolitan.com/nl/lifestyle/a24736272/leuke-dingen-om-te-doen-in-de-winter/
https://www.jeugdbibliotheek.nl/12-18-jaar/lezen-voor-de-lijst/12-15-jaar/niveau-start/piercings-en-parels.html –> mijn favo boek van toen ik tiener was
https://www.youtube.com/watch?v=HeuKMPo4JtI –> breien, maar dan met je vingers, heel ontspannend!

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 1 =