Mentale gezondheid

Het is half 6, ik stap in de bus en het lijkt alsof het al bijna middernacht is. Langzaamaan wordt het winter en hoewel de dagen korter zijn, kunnen ze lang voelen. Misschien ben je sneller moe, heb je niet echt zin om nog met vrienden te chillen in de avond en baal je dat het nog donker is als je naar school moet. Ik ken het gevoel… de winterdip. Sommige mensen hebben hier helemaal geen last van, anderen hebben niet alleen in de winter, maar een veel langere periode een dip. Zelf heb ik al jaren last van een angststoornis en heb ik wat dingen uitgevonden die mij wat beter laten voelen.

TEN EERSTE is het helemaal oké als je je niet goed voelt. In onze maatschappij voelt het wel is alsof je altijd productief, blij en gelukkig moet zijn. Uiteindelijk is dat een beetje saai en voornamelijk totaal onrealistisch. Er zijn ook pijnlijke momenten, moeilijke gevoelens en tranen. Het belangrijkste is, dat je jezelf de tijd geeft om het allemaal te voelen. Praat erover, bel met iemand, schrijf het op in een dagboek of houd een huilsessie met fijne muziek.

If everything is perfect, you would never learn and you would never grow. Life is not so much what you accomplish as what you overcome.

TEN TWEEDE  merk ik dat ik zware paniek aanvallen kan voorkomen door op tijd aan mijn mentale gezondheid te denken. Soms ben je gewoon overweldigd met emotie door een drukke dag, week, maand en is het beter om even wat tijd voor jezelf te nemen. Een feestje overslaan, vragen of je vriendinnen bij jou thuis komen chillen in plaats van naar een druk restaurant gaan, rustig uitslapen in plaats van keihard aan school. Het ziet er voor iedereen anders uit, maar houd jezelf in de gaten. Je zal merken dat je lichaam hints geeft dat het zich niet lekker voelt, moeheid, buikpijn, gespannen spieren of bijvoorbeeld weinig eetlust. Het kunnen allemaal tekens zijn dat je jezelf meer aandacht mag geven en verzorgen zoals dat voor jou het beste voelt. Vaak kan het helpen om gelijk naar buiten te gaan of even te dansen in je kamer. Tijdens het sporten komen er geluksstofjes vrij die je lijf goed kan gebruiken.

TEN DERDE wees niet bang om vrienden of familie te vragen om hulp. De mensen die je liefhebben willen jou niet verdrietig zien en zullen alleen maar blij zijn dat je eerlijk bent. Het kan fijn zijn om te horen dat iemand misschien hetzelfde voelt, of het simpelweg van je af te praten.

TEN VIERDE kan het als een grote stap voelen om naar een professional te gaan, toch is het super belangrijk dat je de hulp krijgt die je nodig hebt. Een paar sessies kunnen al goed zijn om te leren om te gaan met zware gevoelens. Het kan je leren dat er manieren zijn die je lichaam gezond houden in plaats van gewoontes die je lichaam kapot maken. Daarbij heeft een professional alles wel is gehoord, niks is gek. Die persoon is er volledig om naar jou te luisteren en je op de juiste manier te helpen.

TEN VIJFDE check in met je vrienden! De een vindt het makkelijk om over diens gevoelens te praten, de ander kropt het allemaal op. Vraag af en toe hoe het écht gaat met je vrienden, stuur ze een lief appje of bel ze als je weet dat ze een moeilijke dag hebben gehad.

Kortom, neem je mentale gezondheid serieus, het mag er zijn, en jij mag er ook zijn <3 

Linkjes

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − 12 =