BACK TO SCHOOL

Na een niet zo zomerse zomer is het weer tijd om naar school te gaan. Persoonlijk heb ik wel zin in het ritme, nieuwe dingen leren en hopelijk weer veel fysiek in de les te zitten. Ik vind het ook spannend om me weer bezig te houden met deadlines en sociaal te doen. Misschien begin jij wel in een nieuwe klas, een nieuwe opleiding, moet je extra aanpoten omdat je vorig jaar slechte cijfers hebt gehaald of vind je school sowieso stressvol. Hierbij wat tips om dit jaar goed te starten.

Schoolse tips

  • Houd het overzicht – Zorg ervoor dat je weet wat je huiswerk is, schrijf het ergens op en bedenk alvast van tevoren hoeveel tijd je nodig hebt om bijvoorbeeld een tentamen voor te bereiden. Zo hoeft je niet alles gestrest in 1 keer te doen, maar kan je het werk verdelen en heb je meer tijd voor leuke dingen.
  • Stel vragen– Aan elkaar of aan docenten. Van vragen kan je veel leren omdat je nog meer over de stof gaat nadenken. Wees niet bang als je de enige bent in de klas die vragen stelt, je leert voor je eigen toekomst.
  • Ga achter je eigen interesse aan – Niet in elk vak is het mogelijk om jouw interesses te verwerken. Echter kan je voor een opdracht Nederlands wel een essay schrijven over iets wat je belangrijk vindt of een profielwerkstuk maken over je passie. Zo blijft school leuk en kan je je ook oriënteren op eventuele stages of werk na school.
  • Onstress op tijd – Stress kan je helpen om dingen af te krijgen, maar het is vooral erg onrustig. Ik heb gemerkt dat als ik heel chaotisch word, ik simpelweg even alles aan de kant moet schuiven. Een dagje nemen om te chillen, wandelen, Outer Banks (ik ben fan) kijken of even met vriendinnen een film kijken. Daarna kan ik weer opgeladen door, in plaats van dat ik gestrest half werk lever. Daarbij kan je ook altijd naar een docent toegaan als er privé dingen spelen waardoor het niet gaat om school optimaal te doen. Eerlijkheid is belangrijk en je mentale gezondheid ook.

Sociale tips

  • Geniet – Ik mis het zo erg om één klas te hebben en elke pauze gezellig te kletsen en te klieren in de aula. Waardeer de vrienden die je hebt en laat hun ook weten dat je gek op ze bent. Vriendschap gaat niet om hoeveel mensen je op snap hebt of de hoeveelheid dm’s op Insta, het gaat om leuke dingen doen, een luisterend oor en gezelligheid.
  • Wees jezelf – Op school kan je het idee krijgen dat je jezelf op een bepaalde manier moet laten zien om cool te zijn. Natuurlijk heeft iedereen een mening, maar dat is vooral omdat iedereen onzeker is. Het is een plek waar je kan uitzoeken wie jij bent, wat je belangrijk vindt, wat je kledingstijl is en nog veel meer. Doe dat op je eigen tempo en laat je niet afleiden door de mening van anderen.
  • Studeer/sport/lees samen – Als je samen met een vriendin de afspraak maakt om te studeren dan houd je elkaar ervoor verantwoordelijk. Dit werkt ook met sporten of bijvoorbeeld lezen als je het moeilijk vindt om jezelf ertoe te zetten.

Korten, heb plezier in het schoolleven. Er zijn altijd vakken of mensen die je minder vindt, maar je zit toch niet voor altijd op dezelfde school. Doe je best en vind jouw passe <3.

Linkjes

Muziekjes op de achtergrond als je studeert https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1DWYPwGkJoztcR?si=c0a2e1a02f074adb

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 4 =