Liefde & Relaties

Wat zijn we nou eigenlijk van elkaar? Ben ik verliefd of zijn we vrienden? Ik ben verliefd op meerdere personen, wat nu? Wat moet ik doen als mijn relatie niet meer leuk is?
Liefde is iets moois en kan tegelijkertijd voor verwarring, onzekerheid en verdriet zorgen. Het allerbelangrijkste is dat je relaties aangaat op een manier die voor jou goed voelt. Ik weet uit ervaring dat dat ook niet altijd even duidelijk is. Verliefdheid maakt blind en daardoor zie je soms niet dat iemand jou niet goed behandeld of dat de relatie meer energie kost dan dat het oplevert. In deze blog vertel ik je de dingen die ik heb geleerd over liefde en relaties.

Don’t

  • Te veel afhankelijkheid – In het begin van een relatie ben je heel verliefd en wil je misschien alles samen doen. Toch zou ik je aanraden om niet je vrienden te vergeten. Ik zie het veel om me heen dat vriendschappen stuk lopen omdat er niet genoeg tijd overblijft. Daarbij is het fijn om je eigen persoon te blijven, ook al is het idee van samensmelten romantisch. Hierdoor kan je jezelf ontwikkelen en leef je naar je eigen waardes.
  • Geheimzinnigheid – Eerlijkheid duurt het langst, zéker in een intieme relatie. Dit betekent overigens niet dat je elkaars Insta account moet beheren of constant elkaars Snap locatie checkt. Wanneer je gewoon open bent over je gevoelens en verwachtingen, hoef je je minder zorgen te maken over de relatie.
  • Geen balans – Dit kan gaan over heel verschillende thema’s; seksueel verlangen, aandacht voor de ander, keuzes over wat je gaat doen, etc. Het kan natuurlijk zo zijn dat je op een gegeven moment heel druk bent, en je weinig initiatief neemt, maar het is jammer als dat de standaard is. Wanneer jij veel liefde, energie en aandacht aan iemand geeft, verdien je het ook om dit terug te krijgen.

Do

  • Wensen en grenzen uitspreken – Je partner of crush kan jouw gedachten niet lezen. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert waar je behoefte aan hebt en ook wat je niet fijn vindt. In een relatie is het makkelijk om de ander te pleasen, tot op een zekere hoogte is dit oké. Alleen moet je geen dingen tegen je zin in doen en vooral uitzoeken waar je allebei blij van wordt.
  • Samen dingen ondernemen – Ga er samen op uit, naar de bios, wandelen, knutselen, shoppen, koken, zwemmen, naar een pretpark, lezen. Ook als je geen relatie hebt, kan dit een leuke manier zijn om erachter te komen of je iemand echt leuk vindt.
  • Wees jezelf – Je hoeft niks te doen om ‘iemand voor je te winnen’. Uiteindelijk wil je met iemand zijn die je neemt zoals je bent. Als je dat leuk vindt kan je jezelf opdoffen voor een date of je beste beentje voorzetten. Hoe dan ook, ben je sowieso prachtig en wie dat niet waardeert die is het niet waard.

Door Insta, Tiktok, muziek, films en de mensen om ons heen, hebben we allerlei ideeën over romantiek en relaties. Veel daarvan is achterhaald als je het mij vraagt. Zo is er vaak het idee dat de jongen initiatief moet tonen en betaalt voor dates. Daarbij is er weinig ruimte voor liefde die niet monogaam is (monogamie betekent dat relaties bestaan uit 2 mensen en dat die alleen maar met elkaar seks en romantische liefde delen). In de realiteit is er zoveel ruimte voor diversiteit. Het is helemaal niet gek dat je gevoelens krijgt voor iemand anders dan je partner, zolang je hier eerlijk over bent is er geen probleem. Misschien is het een verliefdheid die weer overgaat, wil je het verder ontdekken (na hierover te praten met je partner), of kom je erachter dat je huidige relatie niet meer werkt.

Kortom, communicatie en eerlijkheid zijn belangrijk in relaties, zowel naar je partner als naar jezelf. Liefde is vooral iets leuks en het hoeft niet gelijk met een soulmate te zijn om ervan te genieten.


Linkjes

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − 3 =