Faalangst, no thanks!

Negen van de tien keer als ik aan iets (nieuws) begin, ben ik als de dood dat het niet gaat lukken. Ik heb selectietraining gedaan voor regionaal hockey, audities voor de toneelschool, een eigen bedrijf gestart en talloze schoolopdrachten gemaakt. Sommige dingen lukken, andere niet. Dat is helemaal oke! Soms is het eng om ergens aan te beginnen omdat je van tevoren al bang bent dat het niet gaat lukken, dit is faalangst. Ik merk vaak dat als ik enorm aan het uitstellen ben, dat ik bang ben dat mijn project niet gaat lukken. Dit is jammer, want je weet pas of het lukt als je iets probeert.

Geloof me, de meest succesvolle mensen kunnen last hebben van faalangst. Het is natuurlijk om er onzeker over te zijn. Het is vervelend als je bepaalde dingen ontwijkt door deze angst. Het kan ook zo zijn dat je er zo zenuwachtig van wordt, dat dingen daarom mislukken. Je kan bijvoorbeeld een speciaal faalangst rijexamen doen zodat de beoordelaar er rekening mee kan houden dat je het moeilijk vindt om te presteren met hevige faalangst. Gelukkig is het voor de meeste mensen vooral irritant en niet een enorm probleem.

Toch is het zonde om last te hebben van faalangst, want het is helemaal niet nodig. Falen is namelijk ook heel leerzaam. Er is zelfs een speciaal evenement ‘F*ck up nights’ waarbij mensen vertellen over hun gefaalde bedrijven. Als je faalt is er ergens iets misgegaan en dat kan je dan de volgende keer anders doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan wel helpen die angst te verminderen.


Tips om faalangst te verminderen:

  • Falen is leerzaam –> je hoeft niet bang te zijn om te falen, probeer in je hoofd te houden dat mocht het onverhoopt toch gebeuren, je er weer iets van opsteekt.
  • Praat erover –> als het je ervan weerhoudt om ergens aan te beginnen dan kan je er beter over praten. Zo verminder je de angst een beetje en kan je samen een plan bedenken om door te gaan.
  • Doemscenario –> vraag jezelf af wat het ergste is dat er kan gebeuren. Misschien kom je erachter dat dat eigenlijk wel meevalt en dat je nergens bang voor hoeft te zijn.
  • Wees realistisch –> zelfvertrouwen is zelfkennis, bedenk hoe groot de kans is dat je gaat falen. Als die groot is, vraag dan om hulp of wees lief tegen jezelf als het niet lukt. Beter doen dan je best, kan je niet.
  • Accepteer onzekerheid –> makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is helemaal niet gek om bang te zijn. Het kan ervoor zorgen dat je extra hard je best doet. Probeer niet teveel te luisteren naar het stemmetje en focus je op betere gedachtes.

Ik heb mijn eigen bedrijfje en ik ben bang om te falen. Eigenlijk doe ik ook maar wat. Alleen kom ik erachter dat dat voor heel veel mensen geldt. Uiteindelijk moet je dingen uitproberen om erachter te komen of het werkt. Dat kan gaan over werk, school, sporten, relaties of heel iets anders. Ik volg mijn hart en ik doe mijn best, daarmee geloof ik dat het goed moet komen. Als ik faal, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.


Merk je nou dat je faalangst jouw dagelijks leven beïnvloed? Maak dan een afspraak met de huisarts, de praktijkondersteuner GGZ of met een psycholoog. Hij/zij doet uitgebreid onderzoek en heeft een aantal gesprekken met jou.

Linkjes

F*ck up nights : https://www.fuckupnights.com/

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − 8 =