Moeders… het ene moment hou je van ze en het andere moment sta je te ruziën in de keuken over iets onzinnigs. Hoe je het ook went of keert, je relatie met je moeder is speciaal en complex. Misschien zijn jullie vrienden, ken je je biologische moeder niet, hebben jullie veel ruzie, deel je alleen sommige dingen met haar of heb je 2 moeders. Hoe jouw relatie er ook uit ziet, uiteindelijk heeft iedereen een moeder. Jouw hart klopte voor het eerst toen je in haar buik zat, je bestaat voor de helft uit haar genen. Sta deze Moederdag stil bij jullie relatie. Hoe zou je die omschrijven in 3 woorden?

Zelf merk ik dat mijn relatie met mijn moeder veel verandert over de tijd. Ik ben de jongste van 3 meisjes en werd (oke, oke… word) bestwel door haar verwend. Mijn moeder is heel zorgzaam, empathisch en stoer. Toch hebben we ook wel is ruzie of onenigheid, dat hoort er nou eenmaal bij denk ik. Het is wat cliché om te zeggen, maar tijdens de pubertijd is de relatie met je ouders vaak wat lastiger. Dat komt omdat je je eigen identiteit aan het zoeken bent en het is natuurlijk dat er afstand ontstaat tussen jou en je ouders. Het is belangrijk om te realiseren dat je ouders ook maar gewoon mensen zijn. Die maken fouten, die weten niet alles en die begrijpen je niet altijd gelijk.

Moeders hebben zoveel liefde en soms kan dat voelen alsof ze streng zijn. Bijvoorbeeld als je niet uit mag gaan of ze het oneens zijn met bepaalde keuzes die je maakt. Toch is dat meestal puur omdat ze van je houden en je willen beschermen. Zoals ik eerder al zei, iedereen heeft een unieke relatie met hun moeder. Het is een waardevolle relatie dus hierbij wat tips om de band zo fijn mogelijk te maken!

TIPS

  • Communiceer, het is verleidelijk om boos op je kamer te zitten als je ruzie hebt met je ouders, probeer is een keer het gesprek aan te gaan en je gevoelens te uiten naar hen.
  • Jullie hebben allebei een eigen perspectief, je moeder is opgegroeid in een andere generatie, misschien met een strengere (gelovige) opvoeding, en andere invloeden die ervoor zorgen dat zij anders in het leven staat dan jij. Sociale media is bijvoorbeeld een lastig onderwerp voor ouders omdat zij het niet kennen op de manier dat wij dat doen. Vergeet dat niet als je een discussie hebt over bijvoorbeeld jouw snapchat gebruik. Zorg dat je elkaar begrijpt en respecteer elkaars opvatting
  • Zie haar ook als persoon en niet alleen als moeder, vraag haar bijvoorbeeld naar hoe ze is opgegroeid of wat ze vroeger deed met vriendinnen. Zo kan je de afstand tussen jullie wat verminderen.
  • Geniet van alle tijd die je met haar spendeert. Uiteindelijk ga je uit huis en zie je haar veel minder, geloof me, dan mis je het stiekem toch wel hoeveel ze nu voor je zorgt. Ik word altijd helemaal warm en blij als ik terugdenk hoe ik vroeger op mijn moeders schoot lag terwijl ze een appel voor me schilde.

Ik weet dat ik spreek vanuit een luxepositie. Ik heb een goede band met mijn moeder. Helaas zijn er ook mensen die dat niet hebben, om wat voor reden dan ook. Toch wil ik je op je hart drukken dat een relatie met je ouders sowieso waardevol is.

Zéker de band tussen een moeder en dochter is bijzonder (het eitje waarvan jij een baby bent geworden, zat al in jouw moeders buik toen zij een baby was in de buik van jouw oma … dat is een doordenker, maar cool toch?).


Ga jij iets liefs doen voor je moeder op moederdag? Hieronder een aantal tips.

TIPS

  • Schrijf een brief aan je moeder, soms is het lastig om direct het gesprek aan te gaan en fijner om je te uiten door middel van een brief 
  • Samen een beauty dag, samen maskertje op doen, nagels lakken 
  • Samen je favo gerecht maken, trust me niemand kan zo lekker koken als je eigen moeder (met haar eigen draai is haar recept extra bijzonder)
  • Shoppen in je moeders kast: samen leuke vintage spullen uit je moeders kleding kast vissen en elkaar stylen
  • Samen leuke persoonlijkheid test doen, lijken jullie op elkaar, kennen jullie elkaar echt goed? 

Voor meer tips, klik hier voor een speciale blog over moederdag in quarantaine.

Succes!

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − vijf =