Tijdens een vakantie in Portugal liep ik met vriendinnen over een drukke straat, midden op de dag. Opeens werd een van mijn vriendinnen in haar kont gegrepen door een man. Zij gilde en daardoor schrok iedereen, de man liep weg. Toen we vol adrenaline en onbegrip verder liepen, stond hij opeens weer achter ons en probeerde hij ook bij anderen hun billen te voelen onder hun rokjes. Dit keer gebeurde het minder snel en konden we boos naar hem schreeuwen, hij liep weg zonder iets te zeggen. Een paar meter verderop stond toevallig een politieagent. We spraken hem aan in het Engels in de hoop dat hij de man zou aanspreken. De dader was duidelijk in de war of zoiets en het leek erop dat hij dit gedrag vaker vertoonde. De politieagent lachte ons uit en ik denk niet dat hij ons serieus nam.

De afgelopen weken is er extra aandacht geweest tegen straatintimidatie en geweld gericht op vrouwen. Een van de aanleidingen was de moord op Sarah Everard in Londen, maar helaas zijn er meer incidenten die het gesprek actueel houden. Het vervelende is dat ik je geen tips kan geven hoe je seksueel geweld kan voorkomen. Het allerbelangrijkste dat je moet weten: het is niet jouw schuld! Niet jouw verantwoordelijkheid! Jouw gedrag is niet het probleem!

Waarom onveiligheid op straat niet een probleem van vrouwen is | RTL Nieuws

Helaas kan het ons allemaal gebeuren en vaak vragen mensen eerst naar wat je aanhad, waar je liep of wat je deed. Dit zijn niet de goede vragen, je belager had jou niks moeten doen. Die houding tegenover seksueel geweld noemen we: Victim blaming. Je geeft het slachtoffer de schuld, terwijl zij er niks aan kunnen doen. Schrijver Tatjana Almuli heeft een prachtig stuk geschreven over straatintimidatie in de Linda Meiden. Zij geeft heel goed advies voor zowel het voorkomen van seksueel geweld en het omgaan met incidenten. Als jou iets naars is overkomen, vertel het dan aan iemand die je vertrouwt. Mannen die naar je sissen op straat, die je ongevraagd aanraken of vervelend kijken, DAT.IS.NIET.NORMAAL. Het gebeurt zoveel dat we eraan wennen en het idee hebben dat we er maar me moeten dealen. Dit maakt het misschien spannend om erover te praten alleen wil ik je op het hart drukken om onaangename ervaringen te delen. Dan merk je dat je niet alleen bent en kan je het verwerken.

Video: Tabitha, Geraldine Kemper en Tatjana Almuli over straatintimidatie -  LINDA.nl

 Om straatintimidatie te voorkomen, zegt Tatjana heel terecht dat de focus moet liggen op de mannen die intimideren. Misschien heb je vrienden die over meiden praten alsof ze alleen voor seks bestaan of fluiten ze je na in de klas. Spreek die jongens daarop aan en leer elkaar wat grenzen zijn.

Het billengrijper incident in Portugal was in de zomervakantie. Ik heb een vriendinnengroep van 12 mooie meiden die in de zomer luchtige korte zomerrokjes, jurkjes en broekjes dragen.

Vragen we er dan om?

NEE. Natuurlijk niet.

 Het is tijd dat iedereen consent berijpt. Het is tijd dat het dragen van een sexy uitgaans outfit, alleen over straat lopen of vrij dansen, niet meer wordt opgevat als een uitnodiging. Het is tijd dat we straatintimidatie niet meer normaliseren en accepteren, maar ons uitspreken.


Linkjes

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *