International Women’s Day

In onze geschiedenisboeken zie je eigenlijk vooral verhalen over witte mannen. Als jong meisje kan dit heel ontmoedigend zijn, omdat je jezelf niet gerepresenteerd ziet. Gelukkig zijn er wel degelijk stoere vrouwen in de geschiedenis en zijn er steeds meer vrouwen die belangrijke bijdrages leveren aan de maatschappij.

Een paar voorbeelden van vroeger:

Wilhelmina Drucker: Een van de eerste feministen en de oprichter van de vereeniging voor vrouwen kiesrecht. (mocht je 18 zijn, gebruik dan vooral de stem waar zij zo hard voor gevochten heeft!)

Aletta Jacobs: De eerste vrouw die de universiteit heeft afgemaakt. Door een brief te schrijven aan een minister mocht zij geneeskunde studeren en werd ze de eerste vrouwelijke arts.

Sojourner Truth: Een zwarte vrouw die geboren werd als slaaf en zich hieruit heeft gevochten. Hierna zette zij zich in voor de afschaffing van de slavernij en gaf ze haar nu bekende speech: ‘Ain’t I a Woman’. Tijdens de eerste feministische golf werd er alleen gevochten voor witte vrouwen, vandaar dat Sojourner Truth in haar speech zegt ‘Ben ik dan geen vrouw?’.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Internationale-vrouwendag-blog--1024x576.png

Deze vrouwen hebben lang geleden voor ons gevochten. Het idee dat vrouwen niet mogen stemmen lijkt misschien heel ver weg, maar in sommige landen is dat nog steeds de realiteit.


Alhoewel we soms nog minder kansen krijgen dan mannen, hebben we in Nederland veel mogelijkheden. Er zijn vrouwen die hun eigen succesvolle bedrijf starten, vrouwen in de politiek, in hoge posities of bijvoorbeeld invloedrijk in de kunstsector. Zulke rolmodellen motiveren jonge meiden en laten ons zien dat we ook astronaut kunnen worden, CEO of programmeur. Dus hierbij, speciaal voor International Women’s Day ook nog hedendaagse badass chicks.  

Naomie Pieter: Een zwarte queer activist en performancekunstenaar die belangrijk is bij verschillende organisaties waaronder de Black Queer Trans Resistance en Black Lives Matter.

Malala Yousafzai: Een Pakistaanse vrouw die, nadat ze strijdde om meisjes naar school te krijgen, aangevallen werd door de Taliban en het overleefde. Voor haar werk als kinderrechten activiste ontving zij in 2014 de nobelprijs voor de vrede (ze was toen 17!!!).

Kamala Harris: De eerste vrouwelijke vice-president van Amerika

Greta Thunberg: Een jonge klimaatactiviste die keihard vecht voor het redden van onze wereld. Ze is niet bang om zich uit te spreken en dat doet ze ook op belangrijke plekken en tegen wereldleiders.

Karlie Kloss: Een model die haar eigen codeer opleiding heeft opgericht. Zo geeft ze jonge meiden de kans om in een sector te werken die nu nog gedomineerd wordt door mannen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Internationale-vrouwendag-blog-1-1024x576.png

De namen die ik nu heb genoemd, zijn slechts een klein deel van alle vrouwen die geweldige dingen doen. Om geïnspireerd te raken hoef je niet alleen te kijken naar bekende vrouwen die grootste dingen doen. Kijk bijvoorbeeld naar onze Zaitoon en Soumaya die Girls Forward hebben opgericht, dat vergt ook moed en motivatie. Ik heb vriendinnen die ik als een soort rolmodel zie omdat ze zich uitspreken tegen slutshaming, meelopen in een women’s march of die assertief zijn.

 Daan Borrel en Milou Deelen schreven vorig jaar een boek over het fenomeen ‘krabben’. Dit houdt in dat we als vrouwen elkaar klein houden omdat we bang zijn dat, als een van ons succes heeft, er geen ruimte meer is voor de rest. Die ruimte is er wel, door elkaar te supporten en te helpen komen we samen hogerop. Dus hype vriendinnen op, haal het beste in elkaar naar boven en werk samen. Laat de wereld zien wat girl power is!

Krabben: van vrouw tot vrouw by Daan Borrel

Linkjes:

@tittymag –>  de oprichtster van Tittymag koopt alleen kunst van vrouwen en deelt inspirerende verhalen van vrouwen op de Tittymag platformen.

https://www.youtube.com/watch?v=Ry_i8w2rdQY –> de speech van Sojourner Truth, nagespeelt door Kerry Washington.

https://www.womeninc.nl –> Een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten

@amsterdamblackwomen –> Een organisatie die evenementen organiseert voor zwarte vrouwen om elkaar te supporten en leuke dingen te doen.

@newfemaleleaders –> een organisatie, met een inspirerende podcast, die vrouwen helpt om hun professionele skills te ontwikkelen.

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *