Drugs onder jongeren

Ik krijg vaak de vraag van vrienden om mij heen of ik een keer mee drugs wil gebruiken. Dit kan een joint zijn, maar ook een xtc-pil of MDMA. Maar waarom gebruiken mensen drugs en wat doet het met je?

Al sinds een paar jaar drink ik alcohol. Veel jongeren doen dit al voor dat dit eigenlijk legaal is. Op een feestje of op een festival, maar ook op een terrasje op het Neude. Over de werking van alcohol is vrij veel bekend en we weten allemaal dat je er flink dronken van kan worden. Ik vraag mij af, waarom wordt alcohol in het dagelijkse leven zoveel gedronken, maar zit  er op  een joint of andere drugs een hele grote taboe?

Van alcohol kan je erg  dronken worden. Je kan er zelfs van in coma raken. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te eindigen, want je kan je ook aan de limiet houden en een paar drankjes drinken en veilig naar huis gaan. Het is daarnaast over het algemeen bekend, dat bijvoorbeeld joints of xtc-pillen veel worden gebruikt op feestjes door jongeren. Maar waarom zijn jongeren zo geïnteresseerd in deze drugs en wat voor een invloed heeft dit op je? 

Ik kan het je uitleggen; tegenwoordig zijn jongeren op zoek naar meer uitdaging, het kan zijn dat ze andere drugs willen proberen uit nieuwsgierigheid, maar ook vaak door groepsdruk. Bij iedereen is dit natuurlijk verschillend.  Wél gaan jongeren vaak mee in wat er gebruikt wordt op het feestje en willen niet alleen achterblijven als ze niks hebben gebruikt. Mijn advies is; blijf lekker bij jezelf. Doe geen dingen die onverstandig zijn en bedenk je altijd dat drugs en alcohol een bijzaak is. Als je toch een keer besluit om drugs te gaan gebruiken, lees je goed in over de soort drugs en de adviezen die daarbij gegeven zijn.


Ook nog een paar handige tips:

– laat je drugs testen bij een testcenter

– Als je er voor kiest om iets te gebruiken zorg dat je weet van wie het is

– Drugs is een tijdelijke verdoving, het neemt problemen niet weg en kan het zelfs erger maken

– Lees je in over de soort drugs en wat voor effecten het heeft

– Kijk tip; ‘Drugslab’ op Youtube, zij maken videos over elke soort drug en testen deze ook zelf onder begeleiding van artsen uit

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − elf =