Ik kan talloze verhalen vertellen waarbij mijn grenzen zijn overschreden, ik ze niet aangaf of überhaupt niet wist waar ze lagen. Toen ik een tiener was, was ik erg trots op hoe ik mijn grenzen aangaf, vooral als het ging om jongens en alcohol gebruik. Ik begon als een van de laatste in mijn vriendengroep met drinken en als een jongen bij versierde kon ik hem keihard afwijzen als ik hem niet zag zitten. Op sociaal gebied liet ik mensen echter over me heen lopen en wilde ik het vooral dat iedereen mij aardig vond. Ondertussen kan ik beter mijn grenzen aangeven in vriendschappen en werksituaties, maar ben ik mijn seksuele grenzen opnieuw aan het ontdekken en probeer ik het goed onder woorden te brengen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Het aangeven van grenzen is belangrijk in alle aspecten van je leven. In je familie, met vrienden, op voetbaltraining, op je werk en bijvoorbeeld tijdens een date. Soms kan het spannend zijn om grenzen aan te geven omdat je niet de ander wilt kwetsen. Toch wil ik je op het hart drukken dat je dat wel moet doen.

You can’t give when your cup is empty

Dit gezegde betekent dat je wel heel graag andere mensen kan willen helpen, maar als je er geen energie voor hebt, lukt dat niet. Om sterk in je schoenen te staan, is het belangrijk dat je weet wat je wilt en hoeveel je kan geven. Zo voorkom je dat je vol met stress aan het rondrennen bent, voor iedereen behalve jezelf. Natuurlijk zal je heel vaak vallen en per ongeluk over grenzen heengaan omdat je gewoonweg nog niet weet waar ze zijn.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Tips:

  • Schrijf je gevoelens op in een dagboek: zo krijg je een beeld van wat er allemaal speelt in je hoofd en kan je beter verwoorden wat je wilt. Ik maak soms zelfs lijstjes met alle dingen waar ik mee bezig heb om te zien waar ik écht mijn tijd in wil stoppen.
  • Maak het zo makkelijk mogelijk om je grenzen aan te geven: als ik een date heb met mijn lover en ik zit wat minder lekker in mijn wel of iets aan onze relatie stoort me, stuur ik een appje waarin ik aankondig dat ik het ergens over wil hebben. Het kan in het moment spannend zijn en zo weet mijn lover dat ik bijvoorbeeld erg emotioneel ben en niet in the mood.
  • You’ve got the power!: Iedereen heeft wel een talent of passie die ze niet durven te laten zien omdat ze het spannend vinden. Gun jezelf de ruimte om dat te ontdekken en laat van je horen. In een discussie, op school, wanneer je een project ziet waar je graag aan mee zou willen doen.
  • Respecteer jezelf: Nee is nee. Als jij ergens geen behoefte aan hebt, hoef je dat niet te verantwoorden. Dit kan zijn als je toch niet met vriendinnen mee wilt naar de bioscoop of als je tijdens een date niet wilt zoenen.
  • Respecteer de ander: luister naar de grenzen van een ander en zet niemand onder druk om iets te doen. Communiceer en kijk waar je elkaar tegemoet kan komen als je het niet eens bent.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Vroeger wilde ik graag zingen, maar ik was bang dat ik het niet goed genoeg kon. Toch ben ik mee gaan doen aan het open podium van mijn studievereniging. Ik vond schrijven leuk alleen had ik er geen ervaring in. Toch heb ik me aangemeld als blogger bij SexMatters en leer ik beetje bij beetje beter te schrijven. Tijdens mijn examenreis wilde mijn vriendinnen elke dag uit, ik ben niet tot het gaatje gegaan omdat ik daar geen behoefte aan had.

Zo vind je beetje bij beetje je eigen Power.

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − tien =