Toen ik in de burgklas zat, merkte ik dat ik langzaam beenhaar, okselhaar en haar kreeg op mijn vulva. Ik schaamde me kapot, maar durfde het ook nog niet te scheren. Ik weet nog dat ik naar het strand ging met vriendinnen en een soort bikini rokje uit de kast had getoverd om mijn haartjes te bedekken. Iedereen heeft het en toch wordt er gek over gedaan.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Helaas is er in de Nederlandse taal al veel negativiteit omtrent het lichaam. SCHAAMhaar, SCHAAMbot, SCHAAMlippen, misschien denk je er niet eens meer over na omdat je het woord al kent. Toch denk ik dat het meehelpt aan het ongemak dat je kan ervaren als je lichaam veranderd. In de pubertijd groei je alle kanten op, juist heel vroeg of later dan de rest. Dit overkomt iedereen en je hoeft je met niemand te vergelijken!

Body positivity is een populaire hashtag op Instagram, maar ik denk dat dat voor veel mensen nog steeds voor ongelukkigheid zorgt. Je lichaam is mooi en je hoeft er niks aan te doen, dat is goed aan #bodypositivity. Toch gaat het vooral om hoe je je voelt van binnen. Ik voel me het mooist als ik lekker in mijn lichaam zit. Als ik aan het dansen ben en voel dat mijn lichaam sterk en lenig is. Vaak wordt sporten iets dan MOET gebeuren omdat je een platte buik wilt of dikke billen. Terwijl sporten daardoor, in mijn ervaring, minder leuk wordt en ik raak gefrustreerd als ik niet afval. Sporten is supergoed voor je omdat je lichaam fit wordt en je lekkerder in je vel zit. Het maakt niet uit hoe je lichaam er dan uit ziet, het gaat erom dat je er blijer van wordt.

Iedereen heeft een ander lichaam, met eigen sterke en zwakkere kanten. Ik kan goed dansen, maar ik ben vreselijk in hardlopen. Iemand in een rolstoel bijvoorbeeld, kan niet lopen, maar heeft wel hele sterke armen. Zo werkt iedereen lichaam op haar eigen manier. Body neutrality is het idee dat je geen gevoelens forceert over je lijf. Je hebt een lichaam en daarmee kan je vanalles doen. Door dat te respecteren en daarvan te genieten, kan je hopelijk vanzelf dankbaar worden.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Oefening

Ik ga je een oefening voorstellen die spannend kan zijn als je vaak negatief denkt over je lichaam. Toch moedig ik je aan om het te proberen.

Ga voor de spiegel staan. Dit mag in je onderbroek, met kleding aan of helemaal bloot als je je daar comfortabel bij voelt. Kijk naar jezelf, zet desnoods wat muziek aan als het gek voelt. Kijk naar jezelf en zeg wat je mooi of fijn vindt aan jezelf. Het maakt niet uit hoeveel je kan bedenken en het mogen ook niet fysieke dingen zijn. De enige regel is dat je NIKS NEGATIEFS mag zeggen.

Deze oefening is makkelijker als je lekker in je vel zit. Voor mij helpt het dus om eerst even te dansen zodat ik weet wat mijn lichaam kan. Dit kan voor iedereen iets anders zijn. Je kan ook je allermooiste outfit aantrekken en kijken hoe je je dan voelt, of wandelen door de natuur.

Ik ben ondertussen wat jaren verder dan de brugklas. Ik voel me nog steeds wel is onzeker als ik me niet heb geschoren. Toch kijk ik ook hoe ik me voel als ik wel ongeschoren op het strand ga liggen. Ik kan je vertellen, er gebeurt helemaal niks en het kost ook nog is minder moeite.

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − 5 =