Toen ik op de middelbare school zat, was ik hockeykeeper in een selectieteam. Ik voelde veel druk om te presteren en ervoor te zorgen dat we de wedstrijd niet zouden verliezen. Ik kon als keeper niet mee kletsen tijdens de training of wedstrijden omdat ik in mijn goals stond met een helm op. Daardoor had ik niet echt een ‘stem’ in het team en ik liet veel over mij heen lopen. Een van mijn trainers zei toen dat ik niet ‘assertief’ genoeg was.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Assertiviteit is een moeilijk onderwerp voor veel mensen ( vaak ook vooral voor vrouwen). We hebben geleerd om beleefd te zijn en andere mensen te pleasen. Nou is er natuurlijk niks mis met beleefd zijn, maar het is wel belangrijk op grenzen te hebben. Zeker voor mensen die zich vrouw voelen, kan het moeilijk zijn om grenzen te vormen en ook te
communiceren. Vrouwen hebben historisch gezien minder te zeggen gehad dan mannen. Zo kon een getrouwde vrouw bijvoorbeeld geen creditcard aanvragen zonder toestemming van haar echtgenote. Gelukkig zijn we nu al een stuk verder en hebben we de mogelijkheid om voor onszelf op te komen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Assertiviteit gaat over ruimte innemen, durven aangeven wat je nodig hebt, nee zeggen en nog veel meer. Om assertief te zijn, moet je ook weten waar jij voor staat. Wat vind je belangrijk? Wat heb jij nodig om je goed te voelen en te groeien? Waar liggen je grenzen?
Wanneer is het voor jou tijd om nee te zeggen?

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Dit lijken misschien grote onderwerpen. Het kan zijn dat je, als je er nu over nadenkt, je voelt dat je soms over je heen laten lopen. Dit is al de eerste stap! Weten wanneer je eigenlijk je stem had moeten gebruiken, wanneer je voorbij je eigen grenzen bent gegaan.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Ik durfde vroeger tijdens de hockey vaak geen nee te zeggen. Ik trainde 4 keer in de week en speelde een wedstrijd in het weekend. Terwijl ik hiervan vaak al vrij moe was, stemde ik wel in met een extra wedstrijd of een extra training. Ik wilde andere teams niet teleurstellen en ik dacht dat het mijn taak was om die verantwoordelijkheid te nemen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Nu weet ik dat ik soms tijd voor mezelf moet nemen. Een afspraak met vriendinnen afzeggen als ik al helemaal vol zit. Bij een laag cijfer voor een opdracht op de docent afstappen en vragen waarom het zo is. Je uitspreken als je het ergens niet mee eens bent.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Het is niet verkeerd om iets te doen voor een ander of je mond houden als je geen behoefte hebt aan een discussie. Weet alleen wel dat jij voor jezelf mag staan! Jij weet wat je wilt en wat je niet wilt, en dat mag de wereld weten.

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − 9 =