Explore Cultures – Suriname

Wat weten we allemaal over Suriname? Het ligt in Zuid-Amerika, het heeft het grootste Amazonegebied van de wereld en natuurlijk mogen we het verrukkelijke eten niet vergeten. Maar weten we wel iets over de cultuur van Suriname zelf? In deze blog lees je het wel.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Kleding

De (creoolse) Surinaamse klederdracht bestaat uit verschillende kleuren en patronen. Zo heb je de Koto die meestal wordt gedragen op speciale feesten. Die ene tante die iedereen vraagt om te dansen heeft meestal zo eentje aan en geloof me in haar eentje gaat dansen ook prima. De koto heeft zoveel beweging dat je de hele avond wilt dansen.

De klederdracht van de Marons bestond uit geborduurde stoffen of terwijl de Pangi. Dat is de algemene naam ervoor. Als het voor de heren wordt gedragen heet een kamisa. Vrouwen dragen pangi’s om hun middel terwijl de mannen het over hun schouder binden.

Vrouwen gekleed in typische Surinaamse kleding voor feesten ...

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Eten

Surinamers hebben niet alleen bami, nasi en roti. Je hebt Javanen, Hindoestanen, Chinezen en zelfs Brazilianen. De bekende Roti komt van de Hindoestanen, de Nasi is een echt creools gerecht met rijst die je smaak geeft met kruiden en kip. De gerechten die meer in het binnenland worden gegeten hebben meer cassave, zoals cassave soep, teloh wat gebakken cassave is. Dit zijn de populairste gerechten die daar worden gegeten.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Feestjes

Surinamers houden zeker wel van een feestje en dat is ook echt niet onbekend. Alle verschillende culturen is Suriname viert hun feest met het hele land. Als je hindoestaans bent vier je ook de Marron dag, als je joods bent vier je ook het Phagwafeest. En heel Suriname viert natuurlijk Keti-Koti. Ook hebben we de Surinaamse avondvierdaagse alleen noemen wij die “wandelmars”. Er wordt dan door de stad heen gelopen met ieder zijn culturele kleding aan. Er wordt dan op heerlijke muziek gedanst. Net een soort carnaval.

Wat toch het allergrootst wordt gevierd in Suriname is oudjaarsdag. Er is dan altijd een pagarashow waar een lange mat met vuurwerk wordt afgestoken in de stad. Zo begint de dag, later in de middag gaat iedereen dan naar de stad om te vieren dat het nieuwe jaar in zicht is. Er is muziek, eten, drinken en een hoop gezelligheid. Voor 00:00 moet iedereen dan thuis zijn om met familie te vieren.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Taal

In Suriname praat iedereen Nederlands, omdat Suriname een kolonie was van Nederland tot 1954. Maar in het hele land worden er tot wel 20 talen gesproken. Je hebt “sranang tongo” letterlijk vertaald de Surinaamse tong. Het is de creoolse taal die is afgeleid van Engels en ook wat Nederlandse woorden kent.

In het binnenland van Suriname wordt er een andere taal gesproken dan in de stad. De Marons spreken voornamelijk Saramaccaans, deze taal is veel komt van Portugees, Frans en Afrikaans (Congolees). De Javanen in Suriname hebben ook hun eigen dialect. Die is afgeleid van Indonesisch. Deze woorden komen je misschien bekend voor: amer (“hamer”), anduk (“handdoek”), babrik (“fabriek”)

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

https://winti.baaswaterval.nl/winti-algemene-vragen/38/de-koto/1873/ https://nl.wikipedia.org/wiki/Surinaams-Javaans https://nl.wikipedia.org/wiki/Suriname#Taa

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + 10 =