Rood, wit, blauw lees deze blog maar gauw. Dit keer gaat de blog over ons mooie landje Nederland. Heb je dit jaar ook vakantie moeten vieren in Nederland? Nederland heeft veel mooie plekken waar wij Nederlanders niets van weten.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Eten

Bitterballen, stamppot en erwtensoep: het zijn stuk voor stuk typisch Nederlandse gerechten. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer gerechten.

Erwtensoep, in de volksmond ook wel ‘snert’ genoemd, wordt gemaakt van spliterwten. De soep wordt in sommige landen ook gegeten, maar bij ons is de soep traditioneel sterk gebonden. Het is dan ook een goede maaltijdsoep om in de winter warm te blijven.

Wij Hollanders houden van stamppotten. Ze zijn er dan ook in alle soorten, net als de andijviestamppot. Zo kun je deze stamppot met zowel gare als rauwe andijvie eten. Daarnaast kun je er van alles bij doen: kaas, paprika, spekjes, kip en nog veel meer.

De ene houdt ervan, de ander moet er niets van hebben: zuurkool. Wat zuurkool precies is? Dit gerecht wordt gemaakt van gesneden wittekool, die door melkzuurbacteriën is geconserveerd. Hierdoor smaakt zuurkool zuur. Veel mensen vinden het lekker om hier ook rookworst bij te eten.

De bitterbal is een populair borrelhapje bij een drankje. De naam komt dan ook van ‘bittertje’: een sterk alcoholisch kruidendrankje, waarbij de bitterbal vroeger werd gegeten. Het borrelhapje is typisch Nederlands, maar is ook populair in België en Spanje. In Spanje wordt de bitterbal vooral gegeten als tapa. Nederlanders eten de bitterbal het liefst met een beetje mosterd erbij.

Haring is een oer-Hollandse, vette vissoort. Er bestaan zure en zoute haringen, die je kunt eten met of zonder uitjes. Lekker voor tussendoor, of op een broodje.

De stroopwafel is de bekendste koek van Nederland. Het is dan ook een veelgegeten en populaire koek, die bestaat uit twee ronde deegwafelhelften met ertussen zoete karamelstroop. De eerste stroopwafel werd in de negentiende eeuw in Gouda gemaakt. Daarom is de stroopwafel ook wel als Goudse wafel bekend.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Feestjes

Een typische feestdag in de Nederlandse cultuur is koningsdag. Hiermee wordt de verjaardag van de koning gevierd en vrijwel iedereen draagt gedurende deze dag oranje kleding. Er worden diverse feesten georganiseerd en je ziet in alle steden en dorpen de zogenaamde vrijmarkten.

Op Bevrijdingsdag viert de Nederlandse bevolking de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945. Ook op deze dag zijn er verschillende vrijmarkten en kun je in het gehele land diverse feesten bezoeken.

Tijdens Sint Maarten gaan de kinderen zingend en met lampionnen de straat op en bij elk huis krijgen ze wat lekkers mee. Deze feestdag vindt plaats op 11 november.

Nederlanders kennen carnaval als een feest dat vooral in het zuiden van het land groots gevierd wordt. Limburg en Noord-Brabant zijn grotendeels katholieke provincies, waar de meeste inwoners carnaval vieren. Hoewel sommige mensen de tradities zeer serieus nemen, houden de meeste mensen het simpel: zij gaan gewoon verkleed drinken, zingen en dansen.  

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Kleding

Ben je wel eens naar Volendam gegaan en een foto gemaakt in Nederlands klederdracht?

Typisch Nederlandse klederdracht is alom bekend. Het is zelfs zo dat bepaalde mensen uit andere delen van de wereld nog weleens denken dat wij er altijd nog zo bijlopen. Dit is inmiddels wel anders. De traditionele kleding wordt echter nog volop gedragen in kleine gemeenschappen. Dit gebeurt soms nog op special gebeurtenissen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Religie

Nederland is het meest religieus diverse land van Europa. Christen, moslim, hindoeïsme, boeddhisme, jodendom en overige geloven. Wel maakte het CBS in 2017 duidelijk dat meer dan de helft van Nederland niet tot een religieuze groepering behoort.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Schoonheid

Het Nederlandse platteland wemelt van de verborgen schoonheid, zo bewijst de Boerinnen Kalender. Prachtige boerenmeiden die je nooit in de bladen of beautyshows ziet. Ze zijn er te nuchter voor of simpelweg te gelukkig met hun leven op het platteland. Velen van hen maakten voor één keer een uitzondering en gaven zich op voor de Boerinnen Kalender.

Ken je het bekende model Doutzen Kroes? Zij is het bekendste Nederlandse model. De blonde Friezin heeft een indrukwekkende carrière weten op te bouwen en liep shows voor onder andere Versace, Dolce & Gabbana, Gucci, Ralph Lauren, Michael Kors, Yves Saint Laurent en Viktor & Rolf. Daarnaast is ze het gezicht van L’Oréal en Victoria’s Secret.

Doutzen zit vol met vragen: 'Is het makkelijker om een door angst ...

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf − 4 =