Explore cultures – Turkije

Merhaba, oftewel hallo in het Turks. Deze week een blog over het mooie Turkije. Misschien ben je hier met je gezin wel eens op vakantie geweest, in zo’n all-in vakantie resort. Zon, zee, strand en ETEN, Turkije is top!

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Eten

Heb je wel eens Turks gegeten? Zo niet dan mis je echt wat! Ik heb een Turkse vriendin en als je de daar op bezoek komt of op een feestje bent dan word je volgepropt met allerlei heerlijke hapjes!

In Turkije zijn ze dol op deeggerechten, börek is een bekende klassieker. Dunne en vooral zachte laagjes deeg worden afgewisseld met ingrediënten als spinazie, feta, yoghurt, ei of vlees. Soms wordt het opgerold tot een sigaar, maar je ziet het ook vaak als een soort lasagne. (that’s my fav)

Lahmacun, beter bekend als Turkse pizza, zijn dunne flatbreads belegd met een dun laagje gehakt. Erop gaat een beetje salade en citroensap, en eventueel nog pepersaus voor wat extra pit. En ja, je kunt er natuurlijk ook knoflooksaus op doen.

De döner die we hier in nl kennen, kennen ze niet echt in Turkije. Laat staan kapsalon

Oh, dolma’s… bij eentje kan je het nooit houden, ze moeten allemaal in een keer op haha. De met rijst gevulde wijnbladeren zijn de perfecte snack en smaken nog beter bij een glas droge witte wijn.

Cig köfte is het rauwe broertje van de bekende köfte (gehaktballetjes). Het rauwe vlees (vaak rund of lams) wordt op smaak gebracht met lekker veel pittige kruiden en vervolgens gekneed tot een soort knoedeltje. Vervolgens eet je ze met een blaadje sla, wat peterselie en citroensap.

Dit zijn een paar van mijn favoriete gerechten uit de Turkse keuken, ze hebben nog veeel meer lekkers maar dan word deze blog iets te lang haha.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Feestjes

Net zoals je in de Marokko blog gelezen hebt (https://girlsforward.com/2020/07/13/explore-cultures-marokko/) vieren ze in Turkije ook ramadan, suikerfeest en offerfeest. Marokko en Turkije hebben veel overeenkomsten omdat ze beide een islamitisch land zijn.

Besnijdenisfeest

Wanneer een jongen wordt besneden (het verwijderen van een stukje van de voorhuid van de penis.) is het feest. Dagenlang staan zij bij ‘het binnentreden van de mannelijkheid’ in het middelpunt van de belangstelling. Vroeger werden de Turkse jongens besneden toen ze vijf, zes, zeven jaar oud waren. Tegenwoordig is het ook, net als bij de Joden, al snel na de geboorte. In de periode dat de ingreep plaatsvindt, dragen zij een feestelijk wit (beetje militair uitziend) uniform. Zou jij je kind besnijden? Het klinkt allemaal wel een beetje eng he?

mersin-sunnet-dugunu | Düğün, Kıyafet
Jeugd- en Sportdag

Jaarlijks op 19 mei. In Turkije wordt ieder jaar op 19 mei de Jeugd- en Sportdag gevierd. Op deze dag wordt ook herdacht dat Mustafa Kemal Atatürk op 19 mei 1919 vanuit Samsun de onafhankelijkheidsoorlog begon.

Op 19 mei wordt er uitbundige feesten georganiseerd waar de jeugd centraal staat. In grote stadions worden de mooiste figuren gevormd door verschillende groepen jongens en meisjes van diverse scholen. Daarnaast staat ook het sporten centraal.

Verder is een van de Turkse feestdagen Onafhankelijkdag op 23 april. Deze feestdag komt uit de tijd dat Atatürk de eerste vergadering had met het nieuwe Turkse parlement. In Turkije hebben ze sinds 1929 op die dag ook de Dag van het Kind, omdat Atatürk de kinderen heel belangrijk vond voor Turkije. Op 30 augustus is het in Turkije de Dag van de Overwinning en op 29 oktober wordt er gevierd dat op die datum in 1923 Turkije tot republiek werd uitgeroepen.

Is je wel eens opgevallen dat bij Turkse gezinnen er een foto van Attaturk hangt? 🙂

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Kleding

Turkije heeft de op een na grootste zwarte markt ter wereld. Noem het de Champs-Elysees van Turkije maar dan betaalbaar haha. Op deze markt verkopen ze veel nep designer spullen. Louis Vuitton, Rolex, Cartier, Ray Ban en voetbalshirtjes van bijv. Chelsea, Barcelona en Real Madrid.

Wist je dat veel designer merken ook geproduceerd worden in Turkije denk aan Armani- veel heren pakken worden daar geproduceerd

Te veel van hetzelfde en veel te druk - Reizigersbeoordelingen ...

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Religie

De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims. De Islam speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Turken. Zo is Turkije bijvoorbeeld het land met de meeste moskeeën ter wereld. Wist je dat? Vroeger waren het christendom en het jodendom ook aanwezig in Turkije, maar tegenwoordig hangen nog slechts 0.1% van de bevolking deze geloven aan.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Schoonheid

Steeds meer mensen overwegen om een cosmetische ingreep in het buitenland te ondergaan. Turkije is een bekend land om je ingreep te doen.

De grootste motivatie voor een mooimaakvakantie is de lage prijs. Een liposuctie kost in Nederland 8000 euro, in Turkije kan het voor 3000, inclusief hotel voor een week, eten en drinken. Een tussenbureau biedt dit vaak aan als pakket. Er zijn een aantal cosmetische behandelingen waarvoor mensen veel uitwijken naar Turkije. Turkije staat bekend om de haartransplantatie behandelingen. Er worden jaarlijks duizenden haartransplantaties uitgevoerd. Mensen komen van heinde en verre om hier een haartransplantatie te laten doen. Daarnaast komen veel mensen naar Turkije voor een gebitsbehandeling. Gebitsrenovatie met facings zijn onder andere erg populair. Daarnaast gaan er ook veel mensen naar Turkije voor een neuscorrectie.

Nesim Najih van supergaande heeft bijvoorbeeld een haartransplantatie Turkije gedaan en zijn vrouw een neuscorrectie.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

https://www.beleven.org/feest/jeugd_en_sport_dag_turkije

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − 4 =