Salaris, hoe werkt dat nou?
Yesss, je eerste salaris is binnen! Het is toch iets minder dan dat jij gedacht had… hoe komt dat nou? Alle informatie kan je vinden op je loonstrookje. Ik zal je in deze blog alles vertellen omtrent je salaris, loonstrookje, bruto en netto en loonheffing.
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
Bruto en netto
6,00 x 24 uur = 144 euro. Je kent het wel, je berekent je loon al voordat je het überhaupt gekregen hebt, zodat je alvast kan kijken wat je allemaal kunt kopen. Het moment dat je loon gestort is en je veel minder gekregen hebt dan dat je verwacht had. Hoe komt dat nou? Nou ik denk dat je een beetje in de war bent met bruto en netto. Wat is bruto en netto?
Bruto = Loon/salaris zoals afgesproken in je contract en cao.
Netto = Loon/salaris zoals je het krijgt op je bankrekening, nadat alle belastingen eraf zijn gehaald.
Voorbeeld: “Lisa werkt in een supermarkt. Er staat in zijn contract dat hij € 2000,- verdient per maand, maar op zijn rekening krijgt hij iedere maand slechts € 1500,-.”
Dit komt doordat het bedrag dat in je contract staat bruto is, er worden namelijk nog wat belastingen en premies ingehouden. Het bedrag dat Jan iedere maand op zijn rekening krijgt is netto. Hoe hoog het verschil is tussen je bruto- en nettoloon vind je terug op je loonstrookje. Zo kom je er dus achter door op je loonstrookje te kijken hoeveel je verdient, zowel bruto als netto.
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
2 baantjes – loonheffing
Vooral veel studenten hebben één of meerdere banen naast hun studie. Het is natuurlijk ideaal om werkervaring op te doen bij verschillende werkgevers, maar er zitten wel een paar addertjes onder het gras. Hier moet je rekening mee houden als je meerdere banen hebt.
Loonheffingkorting: een korting die je krijgt op de belasting die je moet betalen
Als je meerdere baantjes hebt mag je deze korting maar bij één werkgever toepassen. Mijn advies is om je loonheffingskorting toe te passen bij de werkgever waar je het meeste aantal uren werkt en/of het meest verdient. Bij de andere werkgevers pas je de korting niet toe en betaal je dus meer belasting over je loon. Als je de loonheffingskorting bij meerdere werkgevers toepast, betaal je te weinig belasting en moet je aan het einde van het jaar geld terugbetalen aan de belastingdienst.
Wil je je loonheffing aan of uit zetten? Ga even naar je werkgever toe en hij regelt dit voor je.
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
Minimumloon
Hoeveel hoor je eigenlijk minimaal te verdienen? En wat als je minder verdient dan het minimumloon? En wat als je te veel verdient?
Allereerst, als je meer dan het gemiddelde loon verdient heb je geluk! De werkgever is namelijk niet verplicht om precies het minimum loon uit te betalen. Wel is hij verplicht om het minimum uit te betalen. Dus je mag niet minder verdienen dan het minimumloon maar altijd meer. In het onderstaande tabel zie je wat jouw minimumloon is (bruto)

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
Loonstrookje
Je hebt een maand gewerkt dus je krijgt je loonstrookje, vaak is dat via de email. Maar wat is een loonstrookje en wat heb je eraan?
Loonstrook: een overzicht van
Er staan zoveel termen en afkortingen op je loonstrook waardoor je waarschijnlijk denkt “ach laat maar zitten, ik snap er toch niks van” maar young capital (een uitzendbureau waar we het in een volgende blog nog eens over gaan hebben) heeft een super overzichtelijk schema gemaakt met de betekenissen van al die gekke afkortingen. Als voorbeeld geven zij een loonstrookje van een uitzendkracht.

Uitleg van de verschillende onderdelen
Wat een loonstrook is: check. Voorbeelden van een loonstrookje: check. Tijd om die ingewikkelde termen en afkortingen onder de loep te nemen en de kunst van het loonstrook lezen onder de knie te krijgen.
Ieder bedrijf heeft een ander soort loonstrook. Daarom nemen we voor het gemak even het YoungCapital-loonstrookje van een uitzendkracht als voorbeeld.
- Klant: hier vind je de gewerkte week, de klant (oftewel voor wie jij werkt), jouw bruto-uurloon en jouw functie.
- Normale uren: hier vind je – van links naar rechts – jouw aantal gewerkte, normale uren, jouw bruto-uurloon en het totale brutoloon van je gewerkte week.
- Uurtoeslag: (Werknemers die ’s avonds, ’s nachts, in de weekends of op feestdagen werken) Hier vind je – van links naar rechts op je loonstrook – jouw gewerkte uren waarover je toeslag ontvangt en jouw bruto-uurloon. Door je bruto-uurloon te vermenigvuldigen met de toeslag krijg je dit totale bedrag.
- Ziekte-uren: hier vind je – van links naar rechts op je loonstrook – het aantal uren dat je ziek bent geweest, jouw bruto-uurloon en het ziektegeld.
- Vakantie-uren: hier vind je – van links naar rechts op je loonstrook – jouw aantal vakantie-uren, jouw bruto-uurloon en het totale bruto-inkomen van jouw opgenomen vakantiedagen.
- Aanvulling minimumloon bij ziekte: Als je ziek bent geweest, ontvang je een bepaald percentage van je loon. Hoe hoog dat percentage precies is, verschilt per werkgever. Het kan zijn dat je een aanvulling krijgt als je onder het minimumloon uitkomt.
- Cumulatieven: alle bedragen van dit kalenderjaar tot aan deze loonstrook bij elkaar opgeteld.
- Loonheffing: de loonbelasting en premie volksverzekeringen die je betaalt aan de Belastingdienst.
- Premie WGA Wn: Dit is een deel van de premie voor de werkhervattingskas. Jaarlijks dragen alle werkgevers sociale werkgeverspremies af over het loon van hun werknemers. Met deze premies verzekeren zij de werknemers onder andere tegen de financiële gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Eén van deze premies is de premie werkhervattingskas. Hier draag je ook aan bij.
- Reiskostenvergoeding: de vergoeding van je reiskosten.
- Nettoloon: het bedrag dat je op je rekening gestort krijgt.
- Betaald per bank: hier vind je – van links naar rechts op je loonstrook – wanneer er uitbetaald is, op welk rekeningnummer en het gestorte bedrag.
- Type pensioen: Op de YoungCapital-loonstrook staat hier ‘basis’ of ‘plus’. Dit pensioen bouw je op via StiPP.
- Loonheffing toepassen: Loonheffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Je mag de korting maar bij één werkgever laten toepassen.
- Percentage BT: BT% staat voor percentage bijzonder tarief. Dit belastingpercentage betaal je over bijvoorbeeld vakantiegeld, overwerk of een bonus. Deze heffing is hoger dan je gewend bent, omdat het als extra inkomsten wordt gezien. Hoe hoger je brutojaarloon, hoe hoger het percentage bijzonder tarief.
- Betalingsfrequentie: hier zie je wanneer uitbetaald krijgt.
- Fase/Keten: Hier kan A, B of C staan. Benieuwd wat dit precies inhoudt? Dat kun je hier terugvinden.
- Reserveringen: reservering is een percentage van je salaris dat apart wordt gezet voor vakantiedagen en vakantiegeld.
- Dagen gewerkt: het aantal gewerkte dagen van deze loonstrook.
- Loon SV-dagen: Het aantal uitbetaalde dagen van deze loonstrook. Hieronder vallen bijvoorbeeld ziekte-uren, vakantie-uren en feestdaguren.
- Loon SV-dagen Cum: het totaal aantal uitbetaalde dagen dit jaar tot en met deze loonstrook.
- Loon SV: dit staat voor Sociale Verzekeringsloon en is je brutoloon min eventuele pensioeninhouding van je gewerkte week.
- Loon SV Cum.: je totale brutoloon min evt. pensioeninhouding dit jaar tot en met deze loonstrook.
- Minimumloon netto: volgens het wettelijke minimumloon is dit wat je minimaal aan nettoloon voor deze gewerkte week moet ontvangen.
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
Meer weten over dit soort onderwerpen? De Youngcapital website staat bom vol met tips en informatie! Neem een kijkje.https://www.youngcapital.nl/carriere
Ik hoop dat je nu meer duidelijkheid hebt gekregen over je bruto/netto loon, loonheffingkorting en je loonstrookje. Als je toch nog vragen hebt of tips voor een volgende blog, let us know!
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————