Welkom of zoals ze in China zouden zeggen, Huānyíng. Wat weet jij over China? Waarschijnlijk niet veel he, precies wat ik dacht. Of toch wel? Nee sushi in niet Chinees en ja de beste dance crew heeft vooral Aziatische leden, maar dat kan niet alles zijn. In deze blog deel ik leuke feitjes over China die jij moet weten.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Klederdracht

Traditionele kledij voor vrouwen in China is de qipao, een elegante jurk die de vrouwelijke vormen laat zien. Veel Nederlandse vrouwen gebruiken deze jurk als uitgaanskleding of voor een etentje. Ken je deze jurk?

Shanghai Verhaal chinese traditionele Kleding Lange Qipao Jurk ...

Wat voor kleding kennen wij hier in Nederland nog meer wat eigenlijk uit China komt? Je kent het vast wel, de mooie jurken die je online ziet zoals hierboven. De print is een Chinese print met de kleine bloemetjes erop en de rode kleur. Dit is natuurlijk niet het enige wat je bekend voor kan komen. Heb je wel eens gehoord van een kimono? Dit zijn lange of korte jurken met een overslag sluiting.

Heb je wel eens kleding gekocht op Aliexpress? Aliexpress is namelijk een webwinkel voor Chinese particulieren of kleine bedrijven die hun producten vekopen aan buitenlandse consumenten. Op AliExpress vind je bikini’s voor 2 euro, telefoonhoesjes voor 70 cent en mascara’s voor 40 cent. Maar hoe komt het dat alles op Aliexpress zo goedkoop is? Dat is omdat je direct bij de koper besteld, er zijn geen tussenschakels zoals een fabriek. Dit bespaart een hoop geld. Ook worden producten rechtstreeks uit China geïmporteerd, waardoor ze niet aan de strenge Europese normen hoeven te voldoen. Daardoor kunnen producten onveilig zijn en van lage kwaliteit. Let daarbij dus goed op!

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Alle soorten vlees

In China is bekend dat erg veel vlees wordt gegeten, vooral (ongebruikelijk) vlees wat we hier niet zo snel zouden eten zoals muisjes, apenhersenen, vleermuizen, en ratten. Maar de klassieker is wel de heerlijke pekingeend. Een prachtig bruingekleurde, geroosterde eend met een ongeëvenaard knapperig velletje en heerlijk sappig vlees. Je hebt dit misschien wel eens in de etalage zien hangen bij een Chinees restaurant. Er zijn veel gerechten waarvan we denken dat het Chinees is en dan is het vaak Japans of zelfs Koreaans is zoals sushi.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Feestjes

Chinees nieuwjaar

Dansende draken en een lading vuurwerk waar je u tegen zegt. Het grootste feest in China; Chinese nieuwjaarsfeest. Dit 2 weken durende feestdag wordt niet op 1 januari gevierd maar dit wordt bepaald door de oude Chinese maankalender. Dit feestdag valt tussen 21 januari en 22 februari. Tijdens dit feestdag vieren ze dat zij het mensen etende monster hebben verslagen met vuur, veel geluid en de kleur rood.

De dansende draken die je veel ziet moeten de boze geesten verdrijven en er is heel veel vuurwerk.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Religie

De 3 grootste godsdiensten In China zijn; het Boeddhisme, Taoïsme en Confucisme.

Het taoïsme is de enige godsdienst die ontstaan is in China zelf. Het boeddhisme komt uit India en het confucianisme is in hoofdzaak een levenswijze.

De stichter van het Taoïsme was Lao Tse, wat ‘grote, oude meester’ betekent, hij werd geboren in jaar 604 na Christus. Er zijn twijfels aan het feit of de man überhaupt wel geleefd zou hebben. Er is niets over hem bekend, zelfs niet zijn naam. De mythe vertelt ons dat Lao Tse werd geboren als een oude man met wit haar en een lange baard, nadat hij 82 jaar in de baarmoeder van zijn moeder had gezeten. Geloof je dat?

Taoïsme - Wikipedia

Het confucianisme is een manier van leven die is gebaseerd op de ideeën van Confucius (Chinees voor “Meester Kong”). Het confucianisme zorgde voor een sociale orde in China, waarin werd gezegd dat sociale relaties het belangrijkst zijn. Mensen begonnen er langzaamaan in te geloven, omdat ze vrede wilden. Het confucianisme zou de mensen liefde, harmonie en respect voor elkaar brengen.

Leren besturen: Confucius prachtig bezorgd door Schipper - https ...

Het boeddhisme is een levensbeschouwelijke stroming. Sommige boeddhisten zien het als een geloof, veel anderen niet. Ze noemen het een ’traditie’, een ‘leer’ of een ‘levensbeschouwing’ met voorschriften voor wie een goed mens wil worden. In plaats van dat ze goden vereren, houden boeddhisten zich vooral bezig met het overwinnen van het lijden.

Kent het boeddhisme geen geweld? - Nieuw Wij

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Schoonheid

In China hebben ze een ander beeld voor “beauty standarts”. Misschien heb je het wel eens gehoord dat Chinezen zo wit mogelijk willen zijn. Maar waarom is dat? Dit is omdat vroeger de arme werkte op het platteland en dus erg bruin werden. De rijke hadden werk waar ze niet de hele dag buiten hoefde te zijn dus hun waren wit. Je kon dus goed het verschil zien tussen arm en rijk. Op de dag van vandaag straalt een bruine huid nog steeds armoede uit. En wit straalt schoonheid uit. Dan weet je nu ook waarom je Chinezen vaak met een paraplu ziet lopen 😉

Behalve een witte huid willen veel chinezen ook graag een westerse neus en ogen. Vele gaan hiervoor onder het mes maar je kan ook speciale lijm bij de drogist kopen waardoor je je ooglid op een manier kan plakken waardoor je een ‘dubbel ooglid’ krijgt.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

https://shoestring.nl/rondreis-china/religie-china

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 5 =