Explore cultures – Marokko

Ewaa zina’s deze week ontdekken we de cultuur van marokko…
Families die bestaan uit meer dan zeventig leden. Eten tot je even moet liggen, zoete muntthee, bruiloften die vier dagen duren.. welkom bij de Marokkaanse cultuur.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Kleding  

We kennen allemaal de “djellaba” die we de “Marokkaanse jurk noemen.” Die jurk waarmee je even snelle jelle met je adidas slippers op de straat gaat. Maar het is geen jurk, zoiets noem je een gewaad. Het is namelijk voor mannen en vrouwen. Het heeft bij de kraag een mooi borduursel en soms ook (meestal bij de heren) een puntige capuchon. Dit wordt niet alleen vaak in Marokko gedragen maar in meer Arabische landen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Eten

Eten is Marokko gebeurt vaak met de hele familie samen, het is een van de belangrijkste ding uit hun cultuur. Ook Marokko heeft een keuken met gerechten uit verschillende delen van de wereld, bijvoorbeeld: de Spaanse, Italiaanse, Franse en Griekse keuken. Ze noemen dit ook wel de Mediterrane keuken.

Als er bezoek bij een Marokkaans gezin komt lijkt het alsof er een heel weeshuis komt eten. En als bezoek zijnde kan je het eten echt niet afwijzen, zij gaan propvol naar huis, inclusief doggy bag haha.

Couscous is natuurlijk een van de bekendste gerechten uit de Marokkaanse keukens. We kennen het als het traditioneel gerecht van Marokko en word vaak gegeten met lamsvlees. Tijdens de ramadan wordt er tijdens “iftar” meestal meer gegeten dan alleen een hoofdgerecht. Je begint dan meestal met een harira soep. Er zijn voor elke gelegenheid verschillende gerechten, bijvoorbeeld op bruiloften wordt er vaak bastilla geserveerd wat bestaat uit een gevuld deeg met bijvoorbeeld verschillende soorten vlees of vis.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Feestjes

De bruiloften, het offerfeest en Suikerfeest zijn de belangrijkste feesten die er in Marokko worden gevierd. “Wanneer ga je trouwen” met deze vraag word je doodgegooid, en niet alleen door je moeder maar je tantes kunnen er ook wat van. De bruiloft is een belangrijke gebeurtenis in de Arabische cultuur. Het wordt ook erg groot gevierd en duurt drie dagen. Dit kost niet niks, Gelukkig zijn de meeste Marokkanen er niet vies van om veel geld uit te geven aan deze onvergetelijke dagen. De eerste dag is het henna-feest, waarbij er henna op de vrouw haar handen en voeten wordt aangebracht. De tweede dag haalt de bruidegom zijn toekomstige vrouw op bij haar ouderlijk huis. Dit is het moment wat we allemaal wel kennen, er worden met toeterende auto’s gereden naar zijn ouderlijk huis. RWINA IN DE STRAAT!

Hierna volg het grote feest die meestal in een hele mooie grote zaal wordt gevierd. De mannen en vrouwen zitten gescheiden van elkaar. Hier wordt met elkaar gegeten, gedronken en er is prachtige culturele muziek die wordt gespeeld op trommels en de Marokkaanse gitaar. Je hebt dit vast wel voorbij zien komen op Instagram met de prachtige Marokkaanse jurken.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Religie

Het Islamitische geloof is de staatsgodsdienst van Marokko maar naast de Islam kent Marokko nog 2 religies namelijk het christendom en het jodendom. Dit is samen 1,3% van de bevolking.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Schoonheid

Los van de “magische” gekleurde lippenstift zijn er veel meer andere producten waar Marokko bekend om staat als het gaat om beauty producten. Bijvoorbeeld de poeder eyeliner met kool, die je aanbrengt door een stokje tussen je oogleden te houden en hem naar uiten te trekken langs je oog voor de perfecte applicatie.

Magic Marokkaanse Lippenstift Lipstick | Islamspullen.nl

Voor hun haar zetten de vrouwen Arganolie, wat ze het vloeibaar Marokkaanse goud noemen. Dit gebruiken ze niet alleen voor hun haar maar ze gebruiken dit ook voor hun gezicht, wat zorgt voor een strakke jonge huid. Dit kan je ook voor je nagels zetten voor stevigere nagels en zelfs littekens doet het vervagen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Taal

De officiële taal die en word gesproken in Marokko is Arabisch. Dit wordt op school geleerd en ook geschreven. Maar wat er het meest wordt gesproken is het Marokkaans-Arabische dialect (Darija). Een andere taal die er wordt gesproken is Berbers, deze taal heeft zelf ook verschillende dialecten. Hoewel er Arabisch wordt gesproken in zijn er wel tv-shows die Franstalig zijn.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marokko#Taal

https://www.ze.nl/artikel/214148-schoonheidsgeheimen-uit-marokko

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − tien =