The Anatomy of sex

Al 21 jaar zit ik in dit lijf. Toch kwam ik er pas 3 jaar geleden achter hoe mijn clitoris er écht uitziet. Veel mensen denken dat het bobbeltje boven de vagina het magische knopje is voor het vrouwelijke orgasme. Hoewel dit waar is, is het niet een ‘magisch knopje’ het is veel groter. Schrijfster Daan Borrel noemde het een soort omgekeerde opstijgende zwaan, ik ben benieuwd wat jij erin ziet.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Het is niet gek dat veel mensen dit plaatje niet kennen. Het inwendige deel van de clitoris is namelijk pas in 1998 ‘ontdekt’. Ik merkte zelf dat het mijn seksuele ervaring enorm veranderde toen ik wist dat mijn clitoris er zo uitziet. Mensen met een penis hebben direct bevestiging van hun lichamelijke opwinding. Ze zien hun penis en dit kan eventuele geilheid versterken. Mensen met een vrouwelijk lichaam hebben dit niet. Een bekend patroon onder vrouwen is het beleven van seks vanuit een vogelperspectief. De opwinding komt dan niet van het beleven zelf, maar het kijken naar je belevenis. Hoe meer je je eigen lichaam leert kennen, hoe meer je seksualiteit kan beleven.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Wist je dat?
  • De clitoris en de penis stijf worden bij seksuele opwinding
  • Alleen het topje van de clitoris is uitwendig zichtbaar, onderhuids zit er nog een heel groot deel van het orgaan
  • Blauwe ballen bestaan niet// hevige opwinding kan ongemakkelijk voelen als er niks mee gebeurd, maar het is niet schadelijk
  • Sex is not a drive! Honger en ademhalen zijn driften omdat het essentieel is voor overleving. Seks is niet essentieel voor individuele overleving.
  • De penis en de vagina ontstaan uit dezelfde lichamelijke onderdelen

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

De laatste twee punten zijn belangrijk voor de wetenschap van seksueel verlangen. Bekende mythes zijn voortgekomen door een vertekent beeld van dit verlangen: ‘mannen hebben

een hoger libido dan vrouwen’ of bijvoorbeeld ‘blauwe ballen’. Seksueel verlangen is CONTEXTUEEL. Veel mensen hebben bijvoorbeeld minder zin in seks als ze gestrest zijn. Een vrouwenlichaam verandert door de cyclus heen en dit kan ook invloed hebben op seksueel verlangen.

Het lichaam reageert automatisch op seksuele prikkels en het hoofd interpreteert en reageert op die prikkels en de omgeving. Het kan zo zijn dat de vulva nat wordt door wrijving, maar dat er geen sprake is van seksuele opwinding. Andersom kan het ook zijn dat je je opgewonden voelt, maar dat je geslachtsdeel niet meegaat in die opwinding.

Kortom, Luister naar je lichaam en je gevoel. Niemand kan jou vertellen of je opgewonden bent of dat zou moeten zijn. Seksueel verlangen is context afhankelijk en naarmate je meer leert over hoe JOUW lichaam werkt, hoe plezieriger je seks zal zijn.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Linkjes

Come as you are/ Kom als jezelf – Emily Nagoski

Damn Honey de podcast

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + 19 =