DE EERSTE KEER

Hoe was jouw eerste keer? Ik vind dit de gezelligste gesprekken met vriendinnen. Vroeger toen we sleepovers hadden of tijdens het bakken van een zoveelste alleen-water-toevoegen-brownie, konden we eindeloos praten en giechelen over seks.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Seksualiteit is niet iets om bang voor te zijn. Het is juist enorm leuk en spannend om te ontdekken en over te praten met vrienden. Het allerbelangrijkste is dat je alleen doet waar jij klaar voor bent. Door over seksualiteit te praten met anderen, kom je erachter waar jij behoefte aan hebt. Sommige tieners zijn op hun 12e klaar om te zoenen, anderen denken misschien pas op hun 20ste aan een eerste kus.

Zolang jij eerlijk bent naar jezelf is niets te gek.

Als ik praat over ‘de eerste keer’ dan kan dat van alles betekenen; zoenen, vingeren, voelen, beffen, vrijen. Alles wat voor jou als een nieuw stapje of een nieuwe grens voelt, is belangrijk genoeg om goed bij stil te staan. Jouw seksualiteit is van JOU, je hoeft nooit iets te doen bij een ander als je dat zelf niet wilt. Soms kan het voelen alsof je er al aan bent begonnen en ‘moet’ doorgaan. Bijvoorbeeld als je aan het zoenen bent met iemand op bed en je partner met zijn of haar hand in jouw broek gaat. Als jij hier niet klaar voor bent, mag je op ELK MOMENT, stoppen met de seks. 

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

CONSENT

Consent is de term voor het ‘ja’ zeggen op een seksuele handeling. Consent is ATLIJD belangrijk, of het nou je allereerste keer seks is of een dagelijkse vrijpartij met je echtgenoot.

 • Het hebben van een relatie is GEEN consent
 • Stilliggen is GEEN consent
 • Met iemand mee naar huis gaan is GEEN consent
 • De afwezigheid van een ‘nee’ is GEEN consent
 • Een cadeautje van iemand aannemen is GEEN consent

Begrijp dat consent geven jouw RECHT is. Ik en genoeg mensen in mijn omgeving, realiseren zich dat ze wel is seks hebben gehad terwijl ze eigenlijk helemaal niet wilden. Het kan soms onwennig zijn in the heat of the moment, maar COMMUNICEER met je partner en zorg ervoor dat jullie allebei ,vrijwillig en vanuit eigen motivatie, vrijen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

TIPS VOOR DE EERSTE KEER
 • Doe alleen dingen waar jij klaar voor bent
 • Communiceer met je partner
 • Respecteer je eigen grenzen en die van je partner
 • Gebruik condooms/beflapjes bij orale of penetratie seks
 • Pijn bij seks is veelvoorkomend maar niet normaal –> je lichaam laat je op deze manier weten dat je rustig aan moet doen
 • Wees niet bang om glijmiddel te gebruiken
 • Wees niet bang iets ‘fout’ te doen –> je komt er altijd wel uit wat jij en je partner fijn vinden door het te proberen

Onthoud dat seks vooral heel leuk is! Het kan je heel veel plezier geven en intimiteit met iemand die je leuk vindt of waar je misschien van houdt. Samen ontdekken is spannend en nieuw. GENIET ERVAN

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + negen =