Menstrual taboos – THAT’S ON PERIOD #5

Toen ik op de middelbare school zat, baalde ik zo erg als het ‘die tijd van de maand’ was. Met rode wangen pakte ik heel snel en voorzichtig een tampon uit mijn tas en verstopte die in mijn mouw. Zo bang was ik dat iemand in de gang zou zien dat ik naar de wc ging om mijn tampon te verwisselen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Waarom ligt er zo’n taboe op menstruatie? Bloeden is normaal én een teken van een gezond vruchtbaar lichaam. Oftewel helemaal niks om je voor te schamen.

In sommige culturen wordt een vrouw als onrein beschouwd als ze ongesteld is. Dit kan ervoor hebben gezorgd dat er over de jaren heen een taboe is gevormd over ongesteldheid. Echter is het veel beter om er open over te praten. Wanneer je ongesteld bent, moet je weten hoe je hygiënisch gebruik maakt van tampons en maandverband. Sommige meiden voelen zich wat minder lekker en het is fijn als je dat eerlijk aan kan geven aan bijvoorbeeld je gymdocent of een sport trainer. Als je gevoelens van schaamte ervaart, heb je misschien het gevoel dat je je ongesteldheid moet verbergen, maar daar heb je alleen jezelf mee.

Er zijn ook culturen waar de bloedende vrouw gevierd wordt. Zo is menstruatiebloed vruchtbaar en kan het gebruikt worden om planten een boost te geven. Menstruatiebloed is erg schoon en wanneer je ongesteld bent, is dit een soort reinigingsproces voor je lichaam. Het is zelfs zo dat er stamcellen in je bloed zitten, oftewel een super goed gezichtsmasker!

Veel vrouwen schuiven de menstruatie af als een pijnlijk ongemak waar ze eens om te zoveel tijd last van hebben. Veel vrouwen gaan ook bijvoorbeeld aan de pil, in de hoop dat hun menstruatie dan minder hevig wordt. Ik denk dat dit heel erg zonde is.

Als je naar je lichaam luistert hoeven je menstruatieklachten helemaal niet zo erg te zijn. Neem bijvoorbeeld wat meer tijd voor jezelf als je ongesteld bent. Een #periodretreat.

Een probleem met het taboe op menstruatie is dat ziektes als PCOS en endometriose gediagnostiseerd zich voor kunnen doen. Endometriose is een aandoening waarbij er wildgroei is van baarmoedercellen op verschillende plekken in het lichaam (vooral rond de baarmoeder zelf). Dit is een extreem simpele uitleg, maar het belangrijkste is dat veel mensen er nog niet genoeg van weten. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft deze aandoening. Mocht je heel erg last hebben van je ongesteldheid dan is het altijd goed om samen met een dokter of specialist te kijken waar dat aan kan liggen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

ONTHOUD

· Menstruatie pijn is veelvoorkomend, maar niet normaal à de bekkenbodem reageert snel op stress, probeer meer te ontspannen en te ademen naar je buik als je ongesteld bent

· Bloeden is niks om je voor te schamen

· Menstruatiebloed is niet vies

· PRAAT over je cyclus, je bent niet de enige met een cyclus

Ik hoop dat deze korte serie je aan het denken zet.

Ik hoop dat je je cyclus gaat zien als iets moois in plaats van iets vervelends.

Weet dat je altijd kunt praten over je lichaam als je niet begrijpt wat er gebeurt. Je ouders, zussen, broers, vriendinnen, Girls Forward of andere blogs, er is altijd wel iemand waar je je ei kwijt kan als je daar behoefte aan hebt. Mocht je niet weten waar te beginnen, kijk dan hieronder naar linkjes die je verder kunnen helpen in jouw weg naar een goede band met je cyclus.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Linkjes:

Dazed digital https://www.dazeddigital.com/beauty/body/article/46784/1/uses-for-period-blood-beauty-face-mask-nail-polish-menstrual-cycle

Vice https://www.vice.com/nl/topic/ongesteld

Endometriose site https://www.endometriose.nl/index.php?page=705&sid=2

Rupi kaur https://rupikaur.com/period/

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Instagram:

@cycleseeds

@allbodieshealth

@miosta.period

@sexmatters

@seksueelwelzijn

@desekszusjes

@damnhoneyhetboek

@the.vulva.gallery

@linnndademunck

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Boeken om te lezen:

cyclusstrategie – maisie hill

V: van vulva tot vagina – diverse auteurs

Daan Borrel – jaar van het nieuwe verhaa

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − elf =