Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

Voordat je aan het werk kan bij je droombaantje moet je solliciteren, je stuurt je cv en je motivatiebrief naar het bedrijf. Maar wat is nou een motivatiebrief en wat moet er allemaal in? In deze blog ga ik je daar alles over vertellen zodat je binnenkort bij je droom baantje kan solliciteren.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Wat is een motivatiebrief?

Een motivatie brief schrijf je wanneer je wilt solliciteren voor een baantje, je stuurt deze brief samen met je cv op naar het bedrijf. Met een motivatiebrief probeer je de werkgever te overtuigen om jou aan te nemen, wat onderscheidt jou van de rest? Waarom moeten zij jou aannemen en een ander niet? Waarom ben jij geschikt voor de baan en wat kan jij het bedrijf bieden? Dit zijn allemaal onderdelen die voorkomen in een motivatiebrief.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Hoe schrijf ik een motivatiebrief?

In motivatiebrief is opgedeeld in een aantal onderdelen: aanhef, inleiding, middenstuk, slot en afsluiting.

Aanhef:

Je begint de brief met:

Betreft: Vacature kassamedewerker

Geachte heer en/of mevrouw,

Als je de naam van mevrouw of meneer weet schrijf je dat er natuurlijk achter.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Inleiding:

De inleiding is erg belangrijk, dit is namelijk het eerste wat de werkgever gaat zien dus de inleiding moet sterk zijn. Je vertelt in je inleiding waarom en waarvoor je solliciteert. Je solliciteert niet omdat je geld nodig hebt voor die nieuwe sneakers, dit kan je niet vermelden in je motivatiebrief.

Voorbeeld: Op uw website zag ik uw vacature voor een kassamedewerker. ‘Zij zijn op zoek naar mij’, was mijn eerste gedachte.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Middenstuk

In het middenstuk stel je jezelf voor, je vertelt meer over je opleiding, werkervaring, persoonlijkheid en interesses.

Voorstellen:

Voorbeeld: Mijn naam is Lara ik zit nu in mijn 1e jaar detailhandel aan het ROC, tijdens de zomervakanties werk ik in de winkel van mijn moeder, zij heeft een eigen kledingwinkel. Met plezier knoop ik een gesprekje aan met de klanten van de winkel, ik merk dat de klanten dit ook erg prettig vinden en terugkomen. Ik denk dan ook dat ik een goede aanvulling zou zijn voor uw team.

Persoonlijkheid en interesses:

In de volgende alinea ga je wat vertellen over je persoonlijkheid en interesses. Het is handig als je nog even de vacature doorleest en kijkt aan welke eisen je moest voldoen, naar wat voor een persoon zoeken zij? Zitten er eigenschappen tussen die jij ook hebt? Verwerk die dan in je brief. Schrijf geen opsomming: “Ik ben iemand die klantvriendelijk, spontaan en positief door het leven gaat. Ik houd van een pro-actieve werkomgeving en hecht veel waarde aan werken in teamverband.” Allemaal heel leuk en aardig dat je die eigenschappen hebt maar noem een voorbeeld, zo kan de werkgever zich inleven en krijgt hij een goed beeld van jou.

Voorbeeld: Door mijn opleiding is het mij helemaal duidelijk geworden dat ik super creatief ben, dit blijkt uit het vak: event. Hier heb ik meerdere malen een event moeten uitschrijven en organiseren. En hier kwamen hele originele ideeën uit.

Tevens ben ik erg nieuwsgierig en leergierig. Vele zullen nieuwsgierig als slechte eigenschap zien maar ik zie dat als iets positiefs, doordat je nieuwsgierig bent pik je alle informatie op plus je kan al je inspiratie uit je omgeving halen. Leergierigheid merk ik vaak op school. Bij vakken die mij interesseren ben ik erg leergierig. Ik wil graag dieper op de stof ingaan en zo mijn kennis verbreden.

Wat wil je leren en waarom? (Optioneel)

In de volgende alinea schrijf je wat je wat je wilt leren en waarom.  

Voorbeeld: Bij uw bedrijf zou ik graag willen leren hoe ik zelfstandig aan het werk kan zodat ik dit later kan toepassen wanneer ik een Zzp’er ben van mijn eigen kledingzaak.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Slot:

In het slot sluit je de brief netjes af.

Voorbeeld: Ik hoop u voldoende geïnformeerd te hebben en ik zou mijn motivatie graag in een kennismakinggesprek willen toelichten.

Met vriendelijke groet,

[Naam]

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Voorbeeld:

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Het onderstaande template kun je gebruiken om zelf een motivatiebrief te schijven. Je kunt hem uitprinten in invullen. Heb je hulp nodig? Stuur Girls Forward gerust een berichtje.

motivatiebrief.help

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × een =