Menstruatie producten

Ongesteldheid is voor iedereen anders. In de vorige blog heb je kunnen lezen over producten die je kan gebruiken om bloed op te vangen buiten je vagina. Sommige meiden vinden dit echter niet prettig. Me! Ik was altijd bang dat het bloed alle kanten op zou gaan en het voelde als een soort luier. Dus ik begon als best vroeg met tampons. Dit kan spannend zijn en er zijn nog meer opties om het bloed schoon en zonder veel gedoe, uit je kekke onderbroek te houden.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Veel meiden zijn bang dat het gebruiken van een tampon iets doet met hun maagdenvlies of hun maagdelijkheid. Het maagdenvlies heeft echter niets te maken met iemands maagdelijkheid. Iedere vulva is anders. Het maagdenvlies is geen vlies, maar een randje/ stukje huid aan de opening van de vagina. Dit stukje huid kan verschil in vorm en dikte. Scheurtjes en of wondjes op het maagdenvlies kunnen voorkomen ook zonder dat er sprake is van seksuele activiteit. Het gebruik van menstruatieproducten heeft ook niks te maken met je maagdelijkheid, je kan niet je maagdelijkheid verliezen door het gebruik van een inwendige menstruatieproduct als een tampon. Over ontmaagding (ook defloratie of de eerste keer) wordt gesproken wanneer een persoon voor het eerst geslachtsgemeenschap heeft. Vanaf dat moment ben je geen maagd meer.

Pro tip: Ga altijd voorzichtig om met je vagina. Het is een lichaamsdeel dat niet houdt van haasten. Voel eerst is met je vinger in je vagina om te kijken hoe dat voelt. Doe het langzaam en check in met je lichaam. Doet het pijn? Wacht er dan even mee of neem diep adem. Hoe meer je ontspant hoe makkelijker het gaat.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

TAMPONS

– Tampons zijn bekend, op veel plekken verkrijgbaar en makkelijk in gebruik. Je hebt speciale tampons met een soort buisje waardoor je niet je niet met je vinger in je vagina hoeft en je hebt tampons die je voorzichtig met je vinger je vagina induwt. Er zit een lang touwtje aan dus weest niet bang dat die verdwijnt! Ze zijn er ook in verschillende maten dus zeker als je net ongesteld bent kan het minder eng zijn om de allerkleinste uit te proberen. *houdt een tampon niet langer in dan 4 uur, dat is niet hygiënisch en kan voor infecties zorgen*

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

BEPPY TAMPON

– Een beppy tampon is een sponsje dat je in de vagina kan stoppen. Er zit een soort dus in waardoor je het eruit kan trekken. Het voordeel is dat je geen touwtje uit je vulva ziet steken.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

MENSTRUATIE CUP

– De cup is mijn favoriet omdat het duurzaam, natuurlijk en goedkoop is. Je kan de cup de hele dag inlaten en alleen s’ochtends en s ’avonds spoelen met koud water (het kan per persoon verschillen, maar over het algemeen is vaker niet nodig). Je kookt de cup in water na je menstruatie en kan hem zo de volgende keer weer gebruiken. Er zijn ook speciale doekjes om ze schoon te maken. Dit kan fijn zijn omdat de cup naarmate je hem vaker gebruikt wel verkleurd. Als je hem goed uitkookt is het niet erg, maar als je het fijn vindt kan je het dus wel terug boenen naar zijn originele kleur.

Hieronder kan je zien hoe je de cup inbrengt. Het is even een trucje, maar je hoeft het niet vaak te doen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Bij elk menstruatie product is het belangrijk dat er geen rare stofjes inzitten. De meeste merken zorgen ervoor dat dit niet het geval is. Toch zou ik je aanraden om als je tampons of maandverband ze te kopen van bijvoorbeeld https://www.yoni.care/nl/ of andere organische bedrijven. Cups zijn ook op veel plekken verkrijgbaar en je wilt niet zomaar slechte kwaliteit plastic in je vagina stoppen. https://www.organicup.com/nl/ is een prettig

merk die ook speciale schoonmaakdoekjes maakt. Het is te koop bij de Kruitvat en is niet duur (houd er rekening mee dat je er jaren mee kan doen).

*Mocht je vanuit je cultuur of geloof onzeker zijn over deze producten, zoek dan een vertrouwenspersoon op. Als dit niet mogelijk is zijn Platformen als Sense, Rutgers en Girls Forward ook bedoeld om jou veilig je seksualiteit te navigeren.*

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Linkjes:

Sense – https://sense.info/nl/

Maagdenvlies – https://www.rutgers.nl/producten/feiten-en-fabels-over-het-maagdenvlies

Beppy tampon review – https://www.beautylab.nl/beppy-tampon/

Cup tips – https://www.youtube.com/watch?v=XD7mQL4oaY0&t=1139s

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + 16 =