Grenzen aangeven

Wanneer vind jij dat iemand te ver gaat? En durf je het ook gelijk aan te geven. Het is erg belangrijk dat je iemand laat weten wanneer de gene te ver gaat

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Waarom is het zo moeilijk om nee te zeggen?

Als je iets aan iemand vraagt en je wordt afgewezen met een “nee” kan het erg kwetsend zijn voor die persoon, daarom vinden mensen het vaak moeilijk om nee te zeggen of hun grenzen aan te geven. We krijgen namelijk het gevoel dat we iemand telleurstellen. Alleen is het ook belangrijk dat je aan jezelf denkt. Als je altijd anderen wilt helpen, wie is er om jou te helpen? Sta daar maar een bij stil.

Mensen houden vaak ook geen rekening met het feit dat we niet verplicht zijn om op alles “ja” te antwoorden en we dingen mogen weigeren, het is menselijk. Geef daarom op tijd aan waar je grens licht. Soms kan je een paar keer iets door de vingers zien en dat is oke. Maar laat je niet beïnvloeden door je omgeving. Dat is waar je je grens dus duidelijk moet aangeven. Wanneer kies je ergens zelf voor en wanneer doe je het “omdat hun” het doen of zeiden dat het kon.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Grenzen in een relatie

Het is belangrijk om te weten waar je grens licht voordat je die aangeeft. Wat vind je wel en niet fijn. Dit is vooral belangrijk in een relatie, vooral voor ons dames. Jongens kunnen erg dominant zijn en als je dan nog niet weet waar je grenzen liggen kan hij voor je bepalen waar die ligt zonder dat je het door hebt.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Hoe geeft ik mijn grenzen aan?

Nu is het tijd om daadwerkelijk je grenzen aan te geven, maar hoe doe je dat precies ?

1. Wees eerlijk

Niet te veel om de waarheid heen draaien. Als die persoon echt om je geeft of het met je meent hoef je niet bang te zijn voor hun reactie. En in dit geval is dat ook niet belangrijk want het gaat om jouw grens.

2. Wees duidelijk

Dit is niet het zelfde als “eerlijk zijn” je kan namelijk eerlijk zijn, maar niet de volledige waarheid aangeven. Bijvoorbeeld niet over alles je mening durven geven omdat je dan denkt dat je “klaagt” terwijl dat niet zo is.

3. Weet te antwoorden

Het is wel belangrijk dat als je deze punten aanhoud je het wel met alle respect naar de ander toe overbrengt. Zo komt het voor hun ook vertrouwelijker over.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

https://sochicken.nl/grenzen-aangeven https://visie.eo.nl/artikel/2015/10/grenzen-aangeven

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + negentien =