Examen tips

Binnenkort is het weer tijd voor examens en het leren is niet altijd even makkelijk. Iedereen leert anders voor zijn examens. Toch zijn er enkele tips die het meest voorkomen. Hoe leer jij voor een toets of examen? Alles in 1 keer of doe je het verdeelt?

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

1. De ideale tijd om te leren

Wat is voor jou de perfecte tijd om te leren? Leer je altijd in de avond, omdat je dan “meer energie hebt dan in de ochtend?” die kennen we allemaal. Leren in de ochtend of overdag is beter voor je hersenen omdat ze dan meer onthouden, maar je kan altijd in de avond nog even iets doornemen om je geheugen op te frissen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

2. Snacks

Vaak tijdens het leren is het zo dat je ineens erge honger krijgt. Met dat geknor in je buik kan je je dan niet echt concentreren. Hou daarom wel snacks bij het leren, zodat je niet steeds naar de keuken hoeft te lopen. Eet vooral fruit en groente voor een betere concentratie.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

3. Ontspanning

Van al dat leren en toetsen maken kan je ontzettend moe van worden. Je hersenen zijn constant aan het werk. Tijdens het leren, tijdens de toets en dat voor een aantal dagen. Vergeet daarom vooral niet om ook nog uit te rusten zodat je niet TE vermoeid wordt.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

4. Wees voorbereid

Hoe vaak is het zo geweest dat je nou NET tijdens je examen je pen, rekenmachine of geodriehoek vergeet? Zet 1 dag van tevoren de spullen die je nodig hebt voor je vak even klaar.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

5. Lees je examen door

Voordat je begint met de eerste opgaven van het examen lees het altijd toch nog even het hele examen door. Zo weet je al hoe de toets eruit ziet en hoe je de tijd kan verdelen over de

opdrachten. Sommige opgaves hebben meer tijd nodig. En vergeet na afloop niet je toets te checken of je alles hebt ingevuld.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

6. Extra hulp

Soms zijn er bepaalde onderwerpen die je nog niet helemaal onder de knie hebt. Misschien heb je de docent al om uitleg gevraagd en snap je het nog steeds niet en het examen is morgen al. Niet in paniek raken je kan altijd een andere klasgenoot vragen of als dat ook niet helpt zijn er op YouTube filmpjes met uitleg. Voor wat dan ook is het wiskunde, scheikunde of Nederlands, tegenwoordig is alles te vinden op het internet.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

7. Oude examens maken

Een van de beste tips die ik jullie mee kan geven is, om oude examens te maken. Het liefst twee, eentje van 2 jaar geleden en vorig jaar. Dit is erg behulpzaam, omdat je zo precies weet hoe een examen eruitziet. Het kan zo zijn dat de opdrachten op een andere manier dit jaar in je examen voorkomen. Deze examens kan je dan met je docent bespreken en weet je dan hoe je het op het examen zal moeten oplossen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

8. Volg de instructies

Als er op de toets staat “geef 1 voorbeeld”, geef er dan niet meer dan er wordt gevraagd. Maak je antwoord ook zo duidelijk mogelijk. Zo voorkom je ook verwarring.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

9. Vul alles in

Een vraag niet invullen is altijd fout. Vul daarom altijd toch iets in. Desnoods gok je het antwoord vooral bij meerkeuzevragen, er toch wel een antwoord die wel goed is en het is erg zonde als je een vraag open laat staan waar je toch nog een punt voor had kunnen krijgen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

10. Punten telling

Let goed op de opdrachten i.v.m. punten telling. Als een vraag erg uitgebreid is kan je voor antwoord op die vraag bijvoorbeeld 3 punten krijgen. Daarom is het belangrijk dat je de vraag volledig beantwoord zodat je geen punten mis loopt. Het zou namelijk er zonde zijn als je iets vergeet en zo niet alles uit de toets kan halen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

https://www.studentenvacature.nl/blog/beste-examentips-tijdens-eindexamens https://www.examenoverzicht.nl/examen-informatie/voor-het-examen/examentips

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × vier =