Soumaya’s reis door Marokko

Hi, mijn naam is Soumaya, in april 2019 heb ik een prachtige reis mogen meemaken in het zuiden van Marokko met een groep van 30 professionals die actief zijn binnen de sociale sector.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Het was een immense ervaring, waaruit ik veel lering heb getrokken. Wij hebben een aantal maatschappelijke organisaties bezocht zoals weeshuizen voor kinderen van 0 tot 4 jaar, een meidencentrum in Qalat Mgouna (stad van de rozen) waar tienermeiden terecht kunnen voor een dagbesteding zoals het weven van tapijten en het leren van Engelse woorden. Met het geld dat verzameld was door de leden van de groep zelf en vrienden en kennissen in Nederland hebben wij voor elk organisatie producten aangeschaft die zij nodig hebben, producten zoals bijvoorbeeld melk en pampers voor baby’s.

In Marokko kan het welzijnswerk veel beter, er leven zoveel daklozen kinderen en ouderen op straat. Er is nauwelijks werkgelegenheid waardoor gezinnen niet rond kunnen komen. In scholing wordt veel te weinig geïnvesteerd en hierdoor kunnen jongeren zich niet ontplooien.

Ik kwam in Qalat Mgouna een Canadese vrouw tegen die al 6 jaar in Marokko woont. Zij heeft in het zuiden twee toeristische bureaus opgezet, ondersteund alleenstaande moeders en in september wordt haar mooie traditionele hotel opgeleverd. Ik voelde mij schuldig en dacht dit hoor ik eigenlijk ook te doen. Wij leven zo goed in Nederland en vergeten hierdoor om te kijken naar hulp behoevende.

“Ik voelde mij schuldig en dacht: dit hoor ik eigenlijk ook te doen”

Wat ik heb gezien is onvoorstelbaar en hartverscheurend, jonge moeders die hun baby’s achterlaten omdat zij niet voor hun kinderen kunnen zorgen of afgestoten worden door families wegens het taboe binnen de Marokkaanse cultuur of baby’s die voortkomen uit verkrachtingen. Voor al deze meiden is er tot op heden geen crisisopvang. Met deze kwetsbare groep meiden loopt het meestal niet goed af.

Ik hoop in de toekomst hier meer in te kunnen betekenen, en misschien wil jij dat ook.

Gelukkig heb ik ook kunnen genieten van de prachtige landschappen. Ik heb het Atlasgebergte beklommen, watervallen gezien en een trip gemaakt in de woestijn op kamelen en daar vervolgens overnacht en in de ochtend zijn we terug gereden op quads.

Ik heb super leuke en inspirerende mensen ontmoet🙏🏼

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.