Je staat er vast nooit echt bij stil maar, wanneer weet je of je verslaafd bent? Hoe kun je een verslaafde herkennen? Waarom drinken we alcohol? Je komt het allemaal te weten in deze blog!

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Alcohol drinken omdat je lichaam de behoefte voelt of omdat je je beter/losser wilt voelen is een manier van ongezond drankgebruik. Er zijn verschillende redenen om alcohol te willen drinken. Hieronder een paar redenen die jou misschien wel bekend voor komen. Redenen om alcohol te willen drinken:

 • Om vervelende gevoelens weg te nemen, zoals stress en spanning
 • Om even van de wereld te zijn
 • ‘Wakker willen worden’, een snelle oppepper willen krijgen

Wanneer ben je nou eigenlijk verslaafd? Je bent verslaafd aan alcohol wanneer je zoveel drinkt dat je gezondheid, werk en/of je sociaal leven hieronder lijdt en hier niet meer mee kunt stoppen. Een verslaving begint vaak heel onschuldig met hier en daar een glaasje. Meestal kom je in de verleiding tijdens het uit gaan en dan steeds vaker, maar dan word het een gewoonte en weet je niet meer te stoppen.
Belangrijk is om te beseffen dat een alcoholist vaak erg slim is in het verbergen van dit probleem. Ze zullen de alcohol verbergen en het probleem ontkennen. Hieronder een paar signalen die aangegeven dat iemand een probleem heeft met alcohol:

 • Niet genoeg hebben aan 1 of 2 drankjes.
 • Moeten drinken om een leuke tijd te hebben.
 • Drinken als reactie op stress.

Mensen die verslaafd zijn aan drugs hebben zelf geen grip meer op hun leven, alles draait al snel om het krijgen van drugs. Mensen beginnen vooral met drugs door groepsdruk of om te experimenteren. Verslaving aan drugs is erg sterk. Er zijn verschillende verschijnselen hoe je kunt zien dat iemand verslaafd is aan drugs bijvoorbeeld:

 • veranderde persoonlijkheid
 • motivatieverlies voor school of werk
 • andere vrienden, de gebruiker gaat liever met andere mensen om die wel drugs gebruiken en neemt steeds meer afstand van vrienden die geen drugs gebruiken
 • is soms ineens suf en afwezig
 • is soms ineens depressief

Leave a Comment!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − acht =